Hlavní obsah

Schwarzenbergovi chyběly peníze na kampaň, Bakala poslal dva milióny

– Praha
Novinky, Václav Lang

Miliardář Zdeněk Bakala ve čtvrtek přispěl na transparentní účet Karla Schwarzenberga dvěma milióny korun. Jak řekl Novinkám manažer Schwarzenbergovy kampaně Marek Vocel, prezidentskému kandidátovi scházely peníze na platby za inzerci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

„Chyběly ještě nějaké prostředky na uhrazení faktur za výdaje na kampaň,“ řekl Novinkám Vocel. Na dotaz, o jaké výdaje šlo, uvedl, že o platby za „mediální prostor“.

Pomoc Zdeňka Bakaly byla podle něj dopředu domluvená. Neočekává však, že by bylo potřeba ještě přispívat. „Ke konci února jsou všechny faktury uhrazené,“ uvedl.

Momentálně je na Schwarzenbergově volebním účtu bezmála 115 tisíc korun. Ve čtvrtek večer, tedy několik hodin poté, co dorazily peníze od Bakaly, odešlo celkem ze Schwarzenbergova účtu 2 003 518 korun, přičemž 1,66 miliónu ve třech platbách označených jako "Inzerce", položka 231 tisíc byla označena jako peníze na „média“, zbývajících 109 tisíc na „zajištění koncertu“.

Bakala, s nímž se Schwarzenberg zná již léta, přispěl na prezidentskou kampaň už jednou. Loni v listopadu podpořil Schwarzenberga půl miliónem.

Fischer má problémy

Bývalí prezidentští kandidáti mají čas do konce března, aby senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru předali ke kontrole financování jejich prezidentských kampaní. K tomuto účelu si musel každý z kandidátů zřídit transparentní účet, z nějž se hradily veškeré výdaje na kampaň.

Na jednotlivé účty stále přibývají peníze, zpravidla ale větší částky odcházejí kvůli fakturám, které jim chodí.

Problémy s financováním kampaně má Jan Fischer, jemuž zbývá uhradit několik miliónů korun. Podle informací Práva se na splacení dluhu složí několik investorů. [celá zpráva]

V minulých dnech Fischerovi poslal 200 tisíc slovenský právník Daniel Paľko, jenž Fischerovi přispěl už během kampaně. „Chtěl jsem oficiálně vyjádřit podporu kandidátovi, který by podle mě určitě byl dobrým prezidentem,“ sdělil Novinkám Paľko. S Fischerem se prý blíže nezná, prezidentský kandidát mu prý pouze zaslal děkovný dopis.

Reklama

Výběr článků

Načítám