Hlavní obsah

Protest lékařů nebyl příliš vidět, ordinace normálně fungovaly

Aktualizováno

Část lékařů v pátek protestovala proti reformám ministerstva zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera (TOP 09). Ve většině případů šlo o symbolický protest; pacienti ho takřka nepocítili, neboť se omezil především na vyvěšení letáčků o důvodech protestu. Lékaři rovněž nabízeli k podpisu petici.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Čekárna očního oddělení Polikliniky Prosek v Praze

Článek

V pražské Thomayerově nemocnici pacienti protest podle mluvčí Martiny Štanclové prakticky nepocítí a všechna oddělení fungují v běžném provozu.

Místopředsedkyně Lékařského odborového klubu (LOK) Jana Vedralová ve vysílání České televize uvedla, že petici již podepsalo několik desítek tisíc lidí. Lékařům jde podle ní především o udržení kvality a dostupnosti péče a nesnižování výdajů na zdravotnictví.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jedna z ordinací, kde se v pátek připojili k protestu

Čtvrtina lékařů v brněnské úrazové nemocnici má v pátek volno. Provoz přesto není její nijak omezen. V dalších nemocnicích v regionu jsou protesty vyloženě symbolické. Lékaři ve vyškovské nemocnici nosí stužky, zatímco v Tišnově se k protestu nepřipojili vůbec.

Hege je klidný

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se před polednem nechal slyšet, že páteční protest reformní kroky ministerstva nezmění, uvedla ČTK. Ministr zároveň poděkoval lékařům, kteří se k nátlaku nepřidali a léčí pacienty jako každý jiný den.

Odbory a Česká lékařská komora (ČLK) vyzvaly lékaře, aby si v pátek vzali dovolenou či náhradní volno a případně vyrazili na preventivní prohlídky pod heslem Dne zdraví lékařů.

Pacienty podle všeho výrazná omezení nečekají, přesto si někteří telefonicky v ordinacích ověřovali, zda jejich lékař ordinuje.

Foto: Česká lékařská komora

Plakát pátečního protestu

Kolik lékařů se protestu připojí, odboráři před jeho zahájením netušili. Účast chtějí zjišťovat až zpětně spolu se sběrem petičních archů.

Co obsahuje petice za zachování dostupnosti zdravotní péče
• Nesouhlasíme s dalším snižováním veřejných výdajů na zdravotnictví.
• Nechceme platit stále více za předražené léky.
• Nechceme cestovat zbytečně daleko k lékaři nebo do nemocnice.
• Požadujeme zvýšení částky, kterou stát z našich peněz platí zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce a nezaměstnané.
• Požadujeme, aby zdravotní pojišťovny z našich peněz platily lékařům v plné výši za veškerou péči, kterou my pacienti potřebujeme.
• Za své peníze chceme kvalitní zdravotní péči. Proto žádáme, aby nás naši lékaři mohli léčit podle svých znalostí a v souladu se svým svědomím a nikoli podle diktátu úředníků zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví.
• Požadujeme právo svobodně si volit svého lékaře a nemocnici. Nesouhlasíme s tím, aby nám je mohli vzít úředníci zdravotních pojišťoven.
• Důvěřujeme svým lékařům a podporujeme jejich snahu zachovat v České republice kvalitní zdravotní péči pro každého.
• Ministr zdravotnictví Leoš Heger sice takzvaně „reformuje“ zdravotnictví, přitom se ale na nic neptá ani pacientů, ani lékařů. Nehájí zájmy nás občanů.
zdroj: Česká lékařská komora

Anketa

Souhlasíte s protestem lékařů?
Ano
27,7 %
Ne
72,3 %
Celkem hlasovalo 20511 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám