Hlavní obsah

Výkonná rada ODS zrušila kvůli "černým duším" tři oblastní sdružení

Jihlava
Aktualizováno

Výkonná rada ODS ve středu zrušila oblastní sdružení v Praze 4, Praze 12 a Praze-západ, důvodem byl netransparentní nábor nových členů. Zástupci všech tří zrušených oblastí nařčení odmítli a řekli, že se budou bránit. Šéf ODS v Praze-západ, která je součástí středočeské ODS, nevylučuje v krajním případě ani soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Oni zrušili čtvrtinu členské základny v Praze, největším regionu ČR. To jsem ještě nezažil. V hlavách mají temné síly, které jim ničí jejich vzdušné zámky,“ komentoval rozhodnutí výkonné rady ODS místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který je velkým kritikem současného vedení ODS.

Vedení Prahy-západ nařčení z náboru "černých duší" odmítlo, hodlá se všemi prostředky bránit. "V posledních minutách se na mě obrací desítky členů ODS, kteří jsou ve straně pět deset let i více a považují rozhodnutí výkonné rady za plivanec do jejich tváře," řekl předseda sdružení Petr Makovský. Jde podle něj o krok zavánějící vnitrostranickým pučem.

Podobně hovoří i zástupci dvou dalších rušených oblastí. "Je to bezprecedentní krok předsedy strany... Rozhodlo se šmahem bez toho, že by se k tomu mohl někdo vyjádřit," uvedl předseda ODS Praha 4 Pavel Caldr.

Manažer oblastního sdružení ODS Praha 12 Eugen Satran uvedl, že pokud je někdo spojuje s účelovým nabíráním členů za situace, kdy má oblast méně členů než loni, "tak takový člověk se musel zbláznit".

Chybí širší debata v regionu, míní Šťastný

Nad rozhodnutím výkonné rady se podivil poslanec Boris Šťastný, někdejší šéf pražské ODS. "Regionální rada o této věci nikdy nejednala," uvedl Šťastný, který je z oblastního sdružení Praha 10. Nepamatuje se prý, že by někdy v ODS byla zrušena celá oblast "bez širší debaty v pražském regionu".

Už před jednáním rady se hovořilo o tom, že oblastnímu sdružení Praha-západ hrozí právě kvůli údajným "černým duším" zrušení. Část členů ODS v Praze 4 si zase stěžovala na podivné okolnosti, které prý provázely nedávnou volbu předsedy místního sdružení v Nuslích. V Praze 12 je podle lidí z pražské ODS problém s nedávným sněmem, na kterém bylo zvoleno nové vedení oblastního sdružení. Z funkce byl odvolán dosavadní šéf rady senátor Tomáš Grulich, který přitom na podzim obhájil svůj mandát. Na sněm prý byli podezřele nominováni delegáti.

Straně klesají preference

Výkonná rada ODS se v Jihlavě sešla za situace, kdy ODS klesají preference a z některých krajů v minulých dnech zaznělo volání po předčasném kongresu ODS či alespoň po změně řádného podzimního kongresu na kongres volební. Jiní občanští demokraté ale poukazují na to, že ODS v současnosti nemá jiného jasně vyprofilovaného a obecně přijímaného lídra s dostatečným morálním kreditem.

Průzkum CVVM ukázal tento měsíc jen dvanáctiprocentní voličskou preferenci ODS, předstihla ji koaliční TOP 09 se 17 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám