Hlavní obsah

Ostravsko se dusí. Studenti lidem nabídnou čistý vzduch

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V úterý meteorologové vyhlásili pro celý Moravskoslezský kraj smogovou situaci. Ostravští vysokoškoláci chtějí na kritickou situaci upozornit. Od středy 27. února obyvatelům ukáží, jak by měl ve městě vypadat vzduch, který dýchají. Zaručeně nejčistší ovzduší bude celou středu na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v centru Ostravy

Článek

„Od 9 do 18 hodin bude na náměstí pro lidi k dispozici speciálně vyrobený stan na principu horkovzdušného balónu, takzvaný OxyBox. Budou v něm umístěné čističky vzduchu. Chtěli jsme, aby lidé mohli bezprostředně na vlastní kůži zažít ten rozdíl mezi čistým a znečištěným ostravských vzduchem,“ vysvětlil jeden z tvůrců OxyBoxu, architekt Lukáš Výtisk.

Celý studentský projekt se jmenuje: Dýchej to!!! Organizují jej studenti, kteří se vloni v listopadu zúčastnili dvoudenního workshopu Future City Game, který pořádala nezisková organizace Čisté nebe. Během něj vysokoškoláci přišli se třemi nápady, z nichž se dva podařilo již zrealizovat.

Hodně našich vrstevníků se chystá z Ostravy odstěhovat, chceme jim proto ukázat, že má cenu v regionu zůstat.
Veronika Pospíšilová, organizátorka projektu Dýchej to!!!

Kromě OxyBoxu je to i vytvoření originální fotostěny s názvem Zapoj hlavu pro Ostravu. Tu si lidé budou moci ve středu na Masarykově náměstí také prohlédnout a zároveň se díky ní alespoň na chvíli stát superhrdinou, který zachraňuje město Ostravu před špatným ovzduším.

„Cítíme, že je potřeba udělat něco konkrétního. Hodně našich vrstevníků se chystá z Ostravy odstěhovat, chceme jim proto ukázat, že má cenu v regionu zůstat a podílet se na jeho rozvoji,“ uvedla jedna ze studentek-organizátorek akce, Veronika Pospíšilová.

Projektová manažerka Čistého nebe Kamila Plocková je moc ráda, že se jim podařilo zapojit do této problematiky zdejší vysokoškoláky. „Tento projekt je důkazem toho, že problém špatného ovzduší v Ostravě mladé generaci vadí. Mladí jsou ochotní se zapojit i do jeho řešení,“ zdůraznila Plocková.

V Moravskoslezském kraji platí smogová situace

Problém zamořeného ovzduší je zrovna tento týden nejen na Ostravsku, ale v rámci celého Moravskoslezského kraje velmi aktuální. V úterý ráno totiž meteorologové vyhlásili smogovou situaci pro celý tento region.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Imisní limit, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, je překročen na všech měřicích stanicích. V některých částech kraje až trojnásobně. Nejhorší situace  panuje na Karvinsku a Ostravsku.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, senioři a malé děti by v těchto dnech neměli příliš vycházet ven. Lidem se doporučuje větrat v domácnostech krátce a intenzivně. Autem by zároveň měli vyjíždět jen v nutných případech. Na ovzduší v kraji se kromě dopravy, průmyslu a lokálních topenišť podílí také znečištění přicházející z Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám