Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce navrhnul zprostit funkce obviněného žalobce Fialu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Náměstek nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana podal v pondělí v zastoupení návrh ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) na dočasné zproštění funkce státního zástupce Františka Fialy. Ten je zapletený do kauzy údajné korupce v justici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

O návrhu informovala v pondělí odpoledne tisková tajemnice nejvyššího státního zástupce Helena Markusová.

František Fiala je jedním z šesti lidí, kteří byli v sobotu obviněni z korupce, vydírání či podvodu v souvislosti s rozhodovací činností soudu a státního zastupitelství. Fiala měl coby žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 na starosti především trestné činy v dopravě. [celá zpráva]

Jak upozornila v pondělí MF Dnes, zadržovaní lidé zahlazovali zejména trestné činy v dopravě. Jejich pachatelé platili například za to, aby nepřišli o řidičský průkaz. Na dopravní agendu se kromě Fialy specializoval také soudce Ondřej Havlín, který byl vzat do vazby. [celá zpráva]

Dalším z obviněných je údajně pražský advokát Karel Matějka. Serveru Lidovky.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám