Hlavní obsah

Připadlo až 15 centimetrů sněhu, srážky se vrátí v neděli

• Aktualizováno

Husté sněžení, které po celý den komplikovalo dopravu na celém území republiky, odpoledne dočasně ustalo. Vrátit by se mělo v opět v noci neděli. Silnice však začínají podle informací silničářů namrzat. Před ledovkou varují na dálnici D1 i silnicích nižších tříd na Vysočině či na Strakonicku a Rakovnicku. Meteorologové oznámili, že během dne připadlo i více než 15 centimetrů nového sněhu.

Dopravní nehody na D1Video: Janek Rubeš, Karol Vrbas, Novinky

 
Článek

Podle meteorologů by se sněžení mělo v průběhu noci vrátit od jihozápadu. V neděli může připadnout opět až 10 centimetrů. Na východě území budou převládat smíšené srážky nebo déšť.

Na silnicích v sobotu zemřeli tři lidé. U Klatov se dopoledne střetlo na železničním přejezdu auto s osobním vlakem. Jedna žena při nehodě zemřela, další člověk je zraněný. [celá zpráva]

V sobotu napadlo až 15 centimetrů
Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu napadlo v ČR do sobotní 19. hodiny od 5 do 15 centimetrů sněhu,na horách i více.  Nejvíc nového sněhu napadlo v Olomouckém, Jihomoravském a Středočeském kraji. Luká v Olomouckém kraji měla až 16 centimetrů nového sněhu, Ostrava a Brno devět centimetrů, Praha 11 centimetrů. Nejvyšší hodinová intenzita sněžení byla v dopoledních hodinách v maximálních hodnotách od jednoho do čtyř centimetrů.

Při střetu dvou osobních aut v Karviné-Darkově zemřel v noci řidič. Další třiatřicetiletý muž skončil v nemocnici. Podle policie byl pod vlivem alkoholu. Odpoledne zemřel i řidič osobního vozu při dopravní nehodě u Loun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Sobotní příval sněhu v Praze

Z důvodu nesjízdnosti silnice na polské straně byl odpoledne na hodinu pro kamionovou a nákladní dopravu nad 3,5 t  uzavřen hraniční přechod Náchod - Běloves. Před 17. hodinou bylo omezení zrušeno.

Zavřené byly i komunikace na Olomoucku, Rychnovsku a Kroměřížsku. Na Šternbersku byl večer odvolán kalamitní stav. Dvě ze šesti uzavřených silnic již byly zprůjezdněny.

"Přes noc bude na zbylých úsecích nasazena technika. Před chvílí přestalo sněžit, ale mrholí, tak uvidíme, jak to bude zítra (v neděli) vypadat," poznamenal dispečer olomoucké správy silnic. Přes den byly nasazeny veškeré stroje, závěje však byly už příliš vysoké a sníh na některých místech už nebylo kam odhrnovat.

Foto: David Taneček, ČTK

Na mnoha úsecích silnic na východě Čech se tvořily sněhové jazyky a závěje. Na Rychnovsku jsou uzavřeny čtyři úseky menších silnic. Nesjízdná je i silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova.

Podle policie kamiony blokují v Libereckém kraji dopravu na silnici číslo 9 mezi Dolním Podlužím a Varnsdorfem na Děčínsku. Další kamion uvízl na silnici 247 u Radovesic na Litoměřicku. Kvůli sněhu je také uzavřena silnice 2931 mezi obcemi Vrchovina a Levínská Olešnice na Semilsku. Silný vítr navíc v otevřených úsecích vytváří sněhové jazyky, problémy byly ráno hlavně na Frýdlantsku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Silničáři nestíhají odklízet.

V Královéhradeckém kraji jsou s nejvyšší opatrností všechny silnice sjízdné. Nejhůře sjízdné jsou úseky Horní Dehtov - Miletín a Zlatá Olešnice ve směru na hraniční přechod Královec na Trutnovsku, kde se stále tvoří mohutné sněhové jazyky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zatímco motoristům připravilo sněžení perné chvilky, na slezském venkově jsou na rozmary počasí zvyklí. Takto se v sobotu prohánělo neobvyklé koňské spřežení po silnici na okraji Bolatic na Opavsku.

Kromě sněžení mnohé komunikace zafoukává sníh z okolních polí. Na Kroměřížsku se silnice z Holešova do Bořenovic ocitla pod sněhem celá. Úsek dlouhý 2,6 kilometru byl kompletně zavátý. "Hodně to tam fouká, nebylo možné to ani s technikou upravit," řekl dispečer.

V Jihomoravském kraji byla kvůli sněhu uzavřená silnice z Čejče do Žarošic. Několik úseků je uzavřeno i na Rychnovsku ve východních Čechách. Nesjízdná byla silnice z Olešnice v Orlických horách do Sedloňova, z Prorub do Kačerova, z Horní Rokytnice do Říček a z Uhřínova do Rampuše.

Sníh komplikuje dopravu v PrazeVideo: Jakub Herzán, Novinky

"Vítr sílí a stále sněží, další vývoj je v tuto chvíli těžké odhadovat," uvedl pracovník dispečinku Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Silničáři na Vysočině už nestíhali sníh odklízet a povolali externí firmy, které jim pomáhají.

Foto: Igor Zehl, Právo

Do odklízení sněhu v Brně se zapojila veškerá technika

Na Bruntálsku od rána napadlo od pěti do 15 centimetrů sněhu. Na Rýmařovsku se tvoří sněhové jazyky a závěje. Do deseti centimetrů sněhu připadlo i na Opavsku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zasněžené Václavské náměstí

V hlavním městě se od rána stalo více než 80 nehod. Autobusy MHD nabíraly kvůli přívalům sněhu zpoždění. "Máme jak dopravní nehody autobusů, tak osobních aut i nehody kamionů. V některých kopcích jsou uvízlé kamiony i autobusy," uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

V kopcích stojí kamióny

Na Vyškovsku byla silnice druhé třídy číslo 379 v úseku Vyškov - Drnovice - Podomí nesjízdná pro nákladní auta s váhou nad 12 tun.

Foto: Dopravniinfo.cz

Situace na silnicích před 16. hodinou

Kromě úmyslných uzavírek jsou na českých a moravských silnicích stovky omezení, která způsobují dopravní nehody. Po celé ČR jich odpoledne byly stovky. Většinou šlo o drobné kolize.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Další silnice blokují kamióny. Týká se to většinou úseků, které jsou do kopce, těžká auta je nevyjedou, zůstávají stát a tím ztěžují cestu v kopci i ostatním řidičům.

V Pardubickém kraji v oblasti Moravské Třebové jen na silnici I/35 uvízlo 16 kamionů, silnice je pro nákladní dopravu nesjízdná až do sobotní půlnoci.

Po nehodě na D1 za Brnem ve směru na Prahu se tvořily kolony, kamiony neprojelyVideo: Jan Rákosník, Novinky

Nákladní auta se hromadila například ve slavkovském kopci za Brnem. Nemohla vyjet ani v kopcích na Prachaticku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám