Hlavní obsah

Ve Frenštátě začala demolice domu, kde zahynulo šest lidí

– Frenštát pod Radhoštěm
Právo, Aleš Honus

Rozebíráním střešní konstrukce začala v sobotu dopoledne demolice torza třípodlažního domu ve Frenštátu pod Radhoštěm, který před necelým týdnem vyhodil do povětří obyvatel jednoho z přízemních bytů Antonín Blažek. Demolice bude trvat několik dní a město za ní má zaplatit asi čtyři milióny korun.

Trosky domu ve FrenštátuVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Demolici, která začala zhruba v deset hodin dopoledne, provádí firma Mrózek. „Nejdříve bylo nutné odházet sníh, který během noci na střechu napadl, v tuto chvíli naši pracovníci začínají odstraňovat střešní krytinu,“ popsal průběh prací stavbyvedoucí Vladislav Rusz.

Foto: Aleš Honus, Právo

Demolice domu ve Frenštátě

Střechu budou pracovníci firmy rozebírat až do neděle, protože má podle aktuálních zjištění tloušťku asi tři čtvrtě metru. „Teď mi říkali kluci, kteří jsou na střeše, že je tam patnácticentimetrová polystyrenová izolace, třicet centimetrů nějaké strusky a další poměrně silné vrstvy. Takže předpokládáme, že bude trvat celou sobotu, možná i neděli, než se dostaneme na stropní panely,“ řekl Rusz.

Dodal, že jakmile se pracovníci dostanou na stropní panely bytu ve třetím podlaží, kompletní demolice by mohla být hotova konce během tří dnů.

Demolice zbytků domu je nutná k tomu, aby se do svých domovů mohli vrátit obyvatelé přilehlé prostřední části bloků tří spojených domů.

„Problém je totiž v tom, že do té společné stěny obou domů jsou vetknuté stropy. Musí se to opatrně odřezávat. Nic se nesmí pohnout, bylo by to nebezpečné,“ řekl již dříve Právu statik Josef Pacula.

Reklama

Výběr článků

Načítám