Hlavní obsah

Lékaři dětem nejčastěji vytahují z nosu korálky, mince a hlavně oříšky

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostane-li se malé dítě na dosah korálků, mincí, oříšků a dalších drobností, je takřka jisté, že je ochutná nebo si je při hraní strčí do nosu či do pusy. A nastává vážný problém. Rodičům i lékařům.

Foto: David Černý/FNM

Mince děti nejčastěji spolknou, kulaté předměty si strkají do nosu.

Článek

V motolské nemocnici by o tom mohli vyprávět celé příběhy. Vždyť na zdejší klinice otorinolaryngologie osvobodili od roku 2003 do roku 2010 od cizích těles v uchu, nose, dýchacích cestách nebo v jícnu 1905 dětských pacientů.

„Velmi náročné bylo třeba vyjmout ohebný plastový proužek, který se běžně používá na uzavírání igelitových pytlíků s těstovinami nebo pečivem,“ zavzpomínal na jeden z nejkomplikovanějších případů přednosta kliniky Zdeněk Kabelka.

Nejčastěji k nám rodiče vozí děti, které si do nosu, ucha nebo jiných otvorů zastrčí oříšek.

„Jak byl ohebný, tak se vzpříčil. Navíc rodiče vyhledali lékařskou pomoc až po týdnu. Nicméně malý pacient nakonec vyvázl bez jakéhokoli poškození,“ poznamenal Zdeněk Kabelka.

Jak však hned zdůraznil, na prvním místě žebříčku věcí, které zdravotníci malým pacientům vytahují, se bezkonkurenčně drží oříšek.

"Nejčastěji k nám rodiče vozí děti, které si do nosu, ucha nebo jiných otvorů zastrčí oříšek. Často si také dětští pacienti někam strčí mrkev, jablko, různé kovové předměty a samozřejmě oblíbené jsou také mince,“ vyjmenoval Kabelka.

Ve statistikách jasně vedou chlapečci. Důvod, proč lékaři mnohem častěji vytahují různé předměty z úst, ucha nebo z dýchacích cest u malých kluků, je podle přednosty Kabelky zřejmý. „Chlapci jsou podnikavější, takže si kdeco strčí, kam to jen jde,“ vysvětluje přednosta kliniky otorinolaryngologie.

Holčičky si nejčastěji strkají předměty do nosu

„To holčičky jsou už v tomto nízkém věku opatrnější. Když už si někam něco vsunou, volí nejjednodušší cestu – nosní dírky. Ze 494 případů, kdy jsme vyjímali cizí těleso z nosu, se týkalo 272 dívek a 222 chlapců,“ prozradil Kabelka.

Druhým nejčastějším místem, odkud lékaři osvobozují předměty, jež si tam malé děti strčí, je jícen, následují dýchací cesty.

Nejméně oblíbeným otvorem je pro malé děti ucho. Z ucha vytahovali lékaři z motolské nemocnice cizí těleso za sedm let ve 251 případě.

"Rodiče by měli opravdu dbát na to, aby se dítěti vůbec nedostaly do blízkosti drobné předměty,“ uvedl přednosta kliniky.

Když už se stane, že dítě něco vdechne nebo si někam něco zasune, nejlepší je podle odborníků okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, na nic nečekat.

„Toto platí až na případ, kdy dítě pozře nebo vypije kyselinu nebo louh, kde je možnost neutralizace. Do jedné minuty by mělo vypít vodu, v lepším případě mléko,“ upozorňuje Kabelka.

„Pokud se to nestihne, pak naopak lékaři čekají zhruba šest hodin, než se ukáže, jak rozsáhlé je poškození jícnu,“ doplnil s tím, že jedny z nejhorších následků na pacientovi viděl v případě spolknuté nabité ploché baterie, která popálila sliznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám