Hlavní obsah

Zeman oficiálně pozval Barrosa na vztyčení vlajky EU na Hradě

Novinky, Jiří Ovčáček

Zvolený prezident Miloš Zeman v pátek oznámil, že už oficiálně pozval šéfa Evropské komise (EK) José Manuela Barrosa na slavnostní vztyčení vlajky EU na Pražském hradě. Akce se podle Zemana uskuteční v době mezi 16. až 30. březnem.

Článek

„Pozval jsem oficiálně pana Barrosa na vztyčení vlajky EU na Pražském hradě. Na Pražském hradě jsou dva stožáry, takže jeden bude pro českou vlajku a jeden bude pro evropskou vlajku. Nevidím v tom žádný rozpor,“ řekl v pátek večer Zeman novinářům. Doplnil, že akce se uskuteční mezi 16. a 30. březnem.

Osobní vzkazy od Barrosa v pátek tlumočil Zemanovi eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

„Přivezl jsem od prezidenta Evropské komise Barrosa některé osobní vzkazy, některá osobní pozvání,“ řekl po schůzce se zvoleným prezidentem. Na setkání se řešila právě i otázka vyvěšení vlajky EU. „Bavili jsme se o vlajce,“ uvedl Füle.

Šéf EK se chce s nově zvoleným českým prezidentem vidět co nejdříve. „Pan prezident Barroso je velmi zainteresován na tom, aby došlo k co nejdřívější schůzce s panem prezidentem Zemanem,“ prohlásil Füle s tím, že se do Bruselu vrací s „některými pozitivními vzkazy“.

Zemana v pátek navštívil také francouzský velvyslanec v ČR Pierre Lévy. Budoucí hlavě státu přišel vyřídit gratulaci ke zvolení do francouzského socialistického prezidenta Françoise Hollanda.

Na schůzce se řešila i dostavba Jaderné elektrárny Temelín. Francouzská společnost Arreva byla z tendru vyřazena. Temelín byl ostatně tématem čtvrtečního Zemanova jednání s velvyslancem USA Normanem Eisenem.

Zvoleného prezidenta v pátek navštívil také egyptský velvyslanec Mohamed Ibrahim Abdel Hakam.

Reklama

Výběr článků

Načítám