Hlavní obsah

Z Afghánistánu se vrátili poslední vojáci rekonstrukčního týmu

– Praha

Z Afghánistánu přiletěli ve čtvrtek odpoledne poslední příslušníci desáté jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT). Jejich návratem se tak v podstatě uzavírá pětileté působení týmu, který se v provincii Lógar podílel jak na výcviku afghánských ozbrojených složek, tak na výstavbě škol, nemocnic nebo zařízení státní správy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vojáky přivítal po návratu z Afghánistánu náčelník Generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel (vlevo).

Článek

Během šestiměsíčního pobytu v zemi sužované boji se jednotka o celkové síle 300 vojáků musela vyrovnávat s dezercemi afghánských vojáků i útoky povstalců. "Největší hrozba pro nás bylo ostřelování základny, kdy jsme absolvovali nějakých 128 raket za dobu svého pobytu," nastínil po příletu velitel jednotky, plukovník Josef Kopecký. Připomněl také, že při jednom z útoků na americkou základnu Shank utrpěl v září těžké zranění i český voják, který je dodnes v léčení.

Na bezpečnostní problémy upozornil i náčelník generálního štábu Petr Pavel, který posledních 59 vojáků jednotky na letišti Kbely přivítal. "Situace, ve které jste tam byli, byla určitě těžší, než ji měli vaši předchůdci, protože v Lógaru se situace zhoršovala," uvedl. Podle něho jednotka složená zejména z příslušníků 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic své úkoly zvládla dobře.

Vojáci musí napřed do karantény

Navrátivší se vojáci musí ještě projít karanténou a absolvovat zdravotní prohlídku. V Afghánistánu je vystřídala likvidační skupina logistiků z 11. jednotky PRT, kteří budou mít na starosti dopravu materiálu a techniky zpět do vlasti. Po nich bude v Lógaru působit již jen český vojenský poradní tým (MAT) v počtu maximálně 60 vojáků. Podobná skupina bude také v provincii Vardak.

Nyní je podle Pavla v Afghánistánu celkem asi 390 českých vojáků. Do konce roku měl jejich počet klesnout na 300, ale může být prý ještě nižší vzhledem k tomu, že i ostatní koaliční partneři stahují své vojáky rychleji.

Za pět let svého působení v Afghánistánu český provinční rekonstrukční tým dokončil 141 rekonstrukčních projektů a vycvičil více než 1200 příslušníků afghánské národní policie a téměř 50 členů místní policejní složky. Od března 2008 v PRT sloužilo téměř 2500 vojáků a 39 civilních expertů. Deset příslušníků českých ozbrojených sil bylo při službě v zahraniční misi zraněno, jeden voják zahynul.

Reklama

Výběr článků

Načítám