Hlavní obsah

Sníh o víkendu zasype většinu republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr pracovního týdne je mrazivý, o víkendu pak očekávají meteorologové mohutnou sněhovou nadílku. Sníh zasype skoro celou republiku s výjimkou Karlovarského a Plzeňského kraje, uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V nížinách ale podle předpovědi příliš dlouho nevydrží, už v neděli by se mělo začít oteplovat, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Situace na dálnici D8 u německých hranic

Článek

Páteční ráno bylo mrazivé, například v Liberci naměřili minus 19 stupňů. K mrazivým teplotám se přidá husté chumelení, které bude mít na svědomí tlaková níže se středem nad Středomořím. Počasí u nás bude ovlivňovat po celý víkend.

Ještě během pátku napadne od jednoho do osmi centimetrů sněhu. Na Moravě a ve Slezsku se postupně budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Toto riziko bude hrozit do soboty.

V sobotu bude na celém území zataženo se sněžením. Na Moravě a ve Slezsku napadne od 5 do 15 centimetrů sněhu, v Jeseníkách a Beskydech kolem 20 centimetrů. V Čechách to bude od dvou centimetrů na Karlovarsku do sedmi na Vysočině a ve východních Čechách.

Ranní teploty se dostanou na minus tři až minus sedm stupňů, denní maxima vyšplhají na minus čtyři stupně až nulu.

Srážky budou přechodně ustávat během sobotního odpoledne a večera. "V noci ze soboty na neděli ovšem zase začne sněžit, ale během dne se budou srážky měnit na déšť se sněhem a postupně déšť, který může být mrznoucí. V neděli večer se bude tvořit náledí, při mrznoucích srážkách ledovka," upozornila Honsová.

V neděli se oteplí 

Neděle by měla přinést nárůst teplot. Ráno na minus jeden až minus pět stupňů, přes den na nulu čtyři stupně. Dál ale bude zataženo s přeháňkami. Prvotní sněhové se budou postupně měnit na smíšené či dešťové.

"V roce 2008 bylo na Matěje 18 stupňů Celsia," připomněla Honsová. Letos tak teplo nebude, ale příští týden už bude nad nulou, a to nejčastěji mezi jedním až pěti stupni. "V pondělí a v úterý budou srážky dešťové, od středy nás pak čeká inverze, takže na horách bude slunečno, zatímco v nížinách zataženo inverzní oblačností," uvedla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám