Hlavní obsah

Klaus: Amnestii bych vyhlásil znovu a stejným způsobem

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus ve středu obhajoval amnestii, kterou vyhlásil na Nový rok. Prohlásil, že by ji udělal znovu a stejným způsobem. Odmítl přitom zpochybňování ústavnosti svého kroku. Ten vyvolal kritiku na celé politické scéně.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus na křtu své knihy My, Evropa a svět na Pražském hradě

Článek

„I přes ten neuvěřitelný šum médií, který nastal, bych amnestii udělal znova, opravdu stejným způsobem,“ uvedl Klaus na křtu své nové knihy My, Evropa a svět, který se konal na Pražském hradě. Prohlásil též, že je připraven kdykoliv a kdekoliv „naprosto rezolutně“ hájit racionalitu, správnost a oprávněnost amnestie.

Klaus odmítl, že by se vyhlášením amnestie dopustil protiústavního kroku, jak tvrdí někteří senátoři. Poukázal, že ústava neuvádí, jakých trestů se může amnestie týkat.

„Nenapadlo by mě ani ve snu udělat větší amnestii, ale teoreticky kdyby prezident amnestoval a předseda vlády podepsal propuštění všech vězňů v ČR, myslím, že by to bylo hloupé a nesmyslné, ale ústavně v pořádku,“ poukázal prezident, který věří, že až opadnou vášně, lidé amnestii pochopí.

Reklama

Výběr článků

Načítám