Hlavní obsah

Zemana během dne navštívili Čuba, alžírský velvyslanec i fotbalista Panenka

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově zvolený prezident Miloš Zeman měl v úterý rušný den. Od rána přijal několik lidí z nejrůznějších oborů. Navštívil ho místopředseda Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miroslav Kala, strůjce slušovického zázraku František Čuba ale také alžírský velvyslanec či bývalý fotbalista Antonín Panenka.

Antonín Panenka přichází na setkání s Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

Důvody návštěv byly různé. Zatímco NKÚ hledá nového šéfa, na nějž mimo jiných kandiduje i Kala, návštěva Panenky byla spíše neformální. Zeman bývalému fotbalistovi děkoval za podporu, kterou mu před volbou vyjádřil.

"I politici se občas mají bavit o normálních věcech," řekl po schůzce Zeman.

Panenku proslavila rozhodující penalta ve finále proti Německu, díky které získalo v roce 1976 Československo titul mistrů Evropy. Penalta získala přízvisko „Vršovický dloubák“.

S Čubou Zeman počítá jako se svým poradcem pro zemědělství [celá zpráva], což vyvolalo reakce i mezi politiky. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) prohlásil, že se Zeman obklopuje temnými lidmi z minulosti, ministr financí Kalousek připomněl, že prezident nemá ohledně zemědělství žádné kompetence, a je to stejné, jakoby poradcem jmenoval kocoura Mikeše.

Zemana odpoledne navštívil i alžírský velvyslanec Bilajd Hádžim. Proč Zeman mluvil právě s ním, ani o čem byla řeč, žádný z nich nesdělil. ČTK připomněla, že Hádžimův předchůdce na ambasádě v Praze v roce 2002 řešil s tehdejším ministrem zahraničí Janem Kavanem výroky premiéra Zemana na adresu Palestinců a předsedy palestinské samosprávy Jásira Arafata.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám