Hlavní obsah

Zeman má vybraného nového hradního kancléře, jméno tají

Novinky, Jiří Ovčáček

Budoucí prezident Miloš Zeman už má vybraného nového hradního kancléře, který nahradí Jiřího Weigla. Jméno ale tají. Weigl podle Zemana svého nástupce zaučí. Spekuluje se, že na postu zasedne stávající šéf Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Vratislav Mynář.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miloš Zeman po příjezdu do Loretánské ulice.

Článek

Zeman v úterý prohlásil, že Weigl zůstane ve funkci kancléře dva až tři měsíce, během této doby zacvičí následníka. Jeho jméno ale nechtěl zvolený prezident prozradit. Na dotaz, zda se kancléřem stane předseda SPOZ Mynář, odpověděl: „Bez komentáře“.

Mynář v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že se nyní plně připravuje na obhajobu postu šéfa SPOZ na březnovém stranickém sjezdu. Na druhou stranu ale hradní angažmá zcela nevyloučil.

„My jako SPOZ se musíme snažit maximálně politicky využít právě toho faktu, že je pan prezident naším čestným předsedou. Pokud by přicházela v úvahu funkce na Hradě, která by umožnila zviditelnění tohoto propojení, tak bych jako správný předseda toto samozřejmě zvažoval. Tím nyní nehovořím o konkrétní pozici,“ řekl.

Na Hrad zřejmě zamíří stávající velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček, se kterým už Zeman jednal. Zasednout by mohl v křesle šéfa zahraničního odboru. Tiskovou mluvčí bude s velkou pravděpodobností Hana Burianová, která za Zemana hovořila už v době kampaně. Ve funkci šéfa prezidentského protokolu zůstane Jindřich Forejt.

Reklama

Výběr článků

Načítám