Hlavní obsah

Strůjce slušovického zázraku Čuba bude radit Zemanovi

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Bývalý předseda JZD Agrokombinát Slušovice František Čuba v úterý zavítal na oběd se zvoleným prezidentem Milošem Zemanem. Zasedli spolu v restauraci v přízemí domu v pražské Loretánské ulici, kde má budoucí hlava státu kancelář. Čuba bude Zemanovi radit v oblasti zemědělské politiky.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Novinky

Miloš Zeman jednal s Františkem Čubou.

Článek

Čuba je radním Zlínského kraje, byl zvolen na kandidátce Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ). Se zemanovci v regionu uzavřela koalici ČSSD. Právě do Zlínského kraje povede první Zemanova domácí cesta po uvedení do úřadu prezidenta. Inaugurace proběhne 8. března.

Zeman pozval Čubu na oběd do restaurace v Loretánské ulici. Při přivítání prozradil, že strůjce slušovického zázraku mu bude radit v oblasti zemědělské politiky. „Nesmírně si vážím toho, co jsi pro nás udělal,“ ocenil přitom Čubu. To, že bude bývalý šéf slavného zemědělského družstva prezidentským poradcem, avizoval ostatně Zeman už loni.

Kalousek: Je jedno, jestli Zemanovi bude radit kocour Mikeš nebo inženýr Čuba

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je celkem zvláštní, že Zeman bude mít zemědělského poradce, když jeho kompetence do resortu zemědělství vůbec nezasahují.

„Vzhledem k tomu, že v kompetencích prezidenta republiky zemědělská politika není ani v ústavě ani v zákonech, tak je úplně jedno, kdo bude panu prezidentovi radit. Může to být klidně kocour Mikeš, kozel Bobeš nebo pan inženýr Čuba,“ řekl Právu Kalousek.

Kanál Dunaj-Odra-Labe by prý přišel stát na 45 miliard

Zatímco Zeman poobědval jehněčí klobásky, Čuba si s odůvodněním, že už je po jídle, nic nedal. Následovalo uzavřené setkání v Zemanově kanceláři. Čuba poté uvedl, že otázku poradenství v oblasti zemědělství dále neřešili. Řeč ale přišla na výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe, kterou Zeman propaguje.

V lednu prohlásil, že oplátkou za vyvěšení vlajky EU na Hradě by rád vyjednal finance z Bruselu na výstavbu tohoto vodního díla. Podle Zemana by většinu financí dodala EU, zbytek ČR. Stavba by podle něj přišla státní pokladnu za 15 let na 45 miliard korun. „To je třetina církevních restitucí,“ podotkl Zeman. Vodní kanál přitom označil za „příklad rozumné investiční akce“.

U jednání zvoleného prezidenta s Čubou nesměl chybět kocour Ferda, který se stal maskotem Zemanova hlavního stanu. [celá zpráva]

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Kocour Ferda

Jak je jeho zvykem, nenechal se rušit politikou a rokování prospal na lavici v restauraci.

Po Čubovi dorazil za Zemanem do kanceláře v Loretánské ulici velvyslanec Alžírska Belaid Hadjem.

Reklama

Výběr článků

Načítám