Hlavní obsah

Na inauguraci pozval Zeman i Havlovou, v březnu navrhne ústavní soudce

Praha
Aktualizováno

Zvolený prezident Miloš Zeman po zhruba dvouhodinové schůzce s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) uvedl, že v březnu a červnu navrhne po čtyřech kandidátech na ústavní soudce. Informoval také o tom, že na svou prezidentskou inauguraci pozve mimo jiné i manželku exprezidenta Václava Havla Dagmar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zeman po schůzce se Štěchem uvedl, že na svůj prezidentský slib pozval končící hlavu státu Václava Klause s manželkou Livií i manželku zesnulého prezidenta Václava Havla Dagmar. "Osobně jsem ji pozval," řekl Zeman Novinkám.

Detaily uvedení do prezidentského úřadu mají být známy v polovině týdne.

Ústavní soudce navrhne v březnu a červnu

Zeman hovořil se Štěchem také o doplnění soudců Ústavního soudu. "Věřím, že v průběhu března předložím první čtyři kandidáty a další čtyři v průběhu června, tak jak mi to ukládá zákon," řekl novinářům Zeman.

Předseda Senátu odmítl sdělit diskutovaná jména možných ústavních soudců. "Zajímají vás jména, ta vám neřeknu," uvedl po jednání s budoucí hlavou státu Štěch. "Myslím si, že bude z čeho vybírat," dodal. Podle něj jde o renomované odborníky.

Zvolený prezident dále uvedl, že plánuje pozvat na pracovní oběd předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS).

Dorazil i Jansta

Zeman v podvečer přijal šéfa Agrární komory Jana Velebu. Nezávislý senátor po jednání řekl, že mu budoucí hlava státu slíbila podporu českým zemědělcům a potravinářům. "Doporučil nám, ať velmi vážně uvažujeme o tom, ať zemědělci, potravináři si nějakým způsobem pořídí svojí obchodní síť," řekl Veleba.

Po Velebovi do Zemanova sídla dorazil lobbista Jansta. Při příchodu řekl, že nejde za Zemanem, ale za místopředsedou SPOZ Martinem Nejedlým. Jansta byl prvním člověkem, kterého Zeman ve své kanceláři přijal poté, co po vítězství v přímé volbě začal úřadovat v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám