Hlavní obsah

V Ostravě zavřou ubytovnu. Lidé se bojí, že skončí pod mostem

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Ubytovnu na Božkově ulici chce ostravský obvod Moravská Ostrava a Přívoz (MOaP) uzavřít kvůli rekonstrukci. Obyvatelé se bojí, že nebudou mít od června kde bydlet. Říkají, že na dražší bydlení nemají peníze. Provoz ubytovny je podle radnice finančně nevýhodný, ročně vykazuje miliónovou ztrátu.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ubytovna v Ostravě-Přívoze, kterou chce radnice zrušit

Článek

Podle romského aktivisty Kumara Vishwanathana, který v Ostravě vede občanské sdružení Vzájemné soužití starající se o sociálně slabé, chce obvod vyklidit tuto lokalitu od Romů.

„Chtějí docílit toho, aby zde Romové nebydleli kvůli sousední soukromé vysoké škole, která se zde vloni otevřela. Zatím se nám vůbec nepodařilo zjistit, nač obvod ten dům potřebuje, proč ubytovnu zavírá. Lidé jsou zoufalí,“ sdělil Právu Vishwanathan s tím, že kroky obvodu jsou v rozporu s tím, co dělá město Ostrava.

„Ostravský magistrát v rámci svého programu Sociální inkluze rozdal letos již čtyřem sociálně slabým rodinám klíče od nových bytů, zatímco centrální obvod desítkám takovýchto rodin byty odebírá a vystěhovává je na ulice,“ zlobí se aktivista, který pomáhal rodinám i v nedalekém Přednádraží, kde obvod problémy s nájemníky řeší od loňského léta.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Sedmdesátiletá Věra Žurová se musí do konce května z ostravské ubytovny vystěhovat. Bojí se, že skončí pod mostem.

Mezi těmi, kteří musí do konce května ubytovnu opustit, je i sedmdesátiletá důchodkyně Věra Žurová, která zde bydlí osm let. „Bydlím tu tak dlouho a teď se mám najednou vystěhovat. Původně jsem bydlela kousek odsud na Rovné ulici, ale v bytě mi spadl dvakrát po sobě strop. Tak nás s manželem automaticky obvod vystěhoval sem,“ vzpomínala důchodkyně, které před čtyřmi roky zemřel manžel.

„Důchod mám jen šest tisíc korun, za ubytovnu platím čtyři tisíce. Na jídlo mi zůstávají dva tisíce. Nevím, co budu dělat, asi půjdu bydlet pod most,“ stýskala si žena.

Radnice: Ubytovna je ztrátová

Podle mluvčí centrálního ostravského obvodu Jany Pondělíčkové se však nejedná o klasickou ubytovnu pro veřejnost, ale o objekt sloužící pro zajištění bytových náhrad, tedy jako přístřeší na nezbytně nutnou dobu, maximálně šest měsíců, pro bývalé nájemce městských bytů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

O tom, že se mají vystěhovat, se lidé dozvěděli na nástěnce v přízemí ubytovny. Dopisy nedostali

„Během této doby se mají sami postarat o přestěhování do jimi zvoleného typu bydlení. Je zde vyhrazeno přístřeší pouze pro osoby, jímž po zániku nájemního poměru v bytu našeho obvodu, především z důvodů dluhů na nájemném vůči městskému obvodu, vzniklo ze zákona nebo rozhodnutím soudu právo na přístřeší,“ vysvětlila Pondělíčková. Dodala, že v ubytovně jsou přitom lidé ubytováni mnohem delší dobu, než je půl roku.

Ubytovnu pro obvod od roku 2002 spravuje společnost Bytasen, která se stará například o údržbu nemovitosti nebo výběr nájemného. „Společnosti jsme vypověděli loni v listopadu smlouvu, výpovědní lhůta končí letos 31. května,“ upřesnila mluvčí s tím, že nyní je v domě obsazeno 12 pokojů a v žádném z nich není rodina s dětmi.

„Vzhledem k finančním důvodům a pro zkulturnění okolí jsme se rozhodli ubytovnu zrušit. Nově uzavíráme smlouvy s nájemníky na dobu určitou, takže v případě vzniku dluhu jim již smlouvy neprodlužujeme a tím nám nevzniká povinnost na zajištění přístřeší,“ upřesnila ještě Pondělíčková s tím, že obvod lidem nabídne sociální poradenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám