Hlavní obsah

Nečas bagatelizuje, že obrana nemá šéfa

Premiér Petr Nečas se v nedělních Otázkách Václava Moravce ohradil proti kritice prezidenta Václava Klause s tím, že nečekal, že obrana bude tak dlouho po odvolání Karolíny Peake bez vedení. Myslel si, že Nečas za ním s novým šéfem obrany přijde hned po Novém roce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a premiér Petr Nečas (ODS) při nedělních debatách v České televizi

Článek

„Zbytečně se z toho dělá větší problém, resort je přímo řízen premiérem,“ řekl Nečas a dodal: „Já nemám zájem zůstávat v tom resortu ani o sekundu déle, než je nutné.“ Uvedl, že on už nějaké jméno má, ale neuvedl je. Jméno už konzultoval. Problémem je také, že koalice nechce vojáka.

Sdělil, že by rád měl nového ministra obrany ještě před odchodem Václava Klause, ale není to podle něj nezbytné. Doufám, že se to období bude minimalizovat. Trvá to dva a půl měsíce, ale vstoupily do toho objektivní potíže, vánoční prázdniny, volba prezidenta.“ Nečas uvedl, že dokud neskočilo druhé kolo voleb, nebylo jasné, kdo povede jednu z koaličních stran, tím pádem pak nebylo jasné, s kým jednat.

„Procedura je komplikovaná, je komplikovanější než u jiných postů, není to dohoda jen s jednou koaliční stranou, ale se všemi, navíc to musí být nestraník,“ řekl Nečas a dodal: „Kdyby ODS obsazovala tento resort, dokázala by vygenerovat několik kandidátů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám