Hlavní obsah

Dopravu komplikuje sníh, hrozí ledovka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněhové přívaly, které zažívá v posledních dnech Česká republika, komplikují i v neděli dopravu. Ztěžují práci cestářům a řidiči musejí zejména ve vyšších polohách na silnicích nižších tříd jezdit se zvýšenou opatrností.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Husté sněžení komplikuje provoz na silnicích.

Článek

Na jihu Čech na silnicích druhé a třetí třídy leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Hlavní tahy jsou většinou mokré. Podle dispečinku zimní služby cestářů s lokální ledovkou musí řidiči počítat zejména na Jindřichohradecku, Písecku a na Táborsku. Dohlednost na Písecku, Českobudějovicku a Prachaticku zhoršuje mlha.

Podle hlášení z meteorologických stanic na většině území sněží, na Českobudějovicku prší. Teplota vzduchu se pohybuje mezi bodem mrazu a minus třemi stupni Celsia.

Náledí se lokálně může vyskytovat i na Vysočině, kde je ráno oblačno, místy mlha a ojediněle slabě sněží. Na zledovatělou vrstvu sněhu krytou posypem upozorňuje správa a údržba silnic na Žďársku, ujetý sníh leží na vozovkách na Pelhřimovsku. Hlavní tahy jsou většinou mokré. Při jízdě na dálnici D1 musí řidiči mezi 45. a 94. kilometrem počítat se sněhovými přeháňkami. Sníh padá i v Kostelní Myslové na západě kraje.

Problémy mohou mít řidiči také na jižní Moravě, především na Hodonínsku a Blanensku, kde jsou silnice druhé a třetí třídy mokré. Cestáři varují před možností vzniku námrazy ve vyšších polohách Blanenska.

Ujetý sníh a náledí 

V Pardubickém kraji v okolí Hlinska se tvoří jinovatka a náledí. Na Lanškrounsku je na všech silnicích ujetý sníh a lokálně se vyskytuje náledí. Na úsecích, které cestáři v Pardubickém kraji nesolí, zůstává ujetá vrstva sněhu.

Většina silnic ve Středočeském kraji je sjízdná jen se zvýšenou opatrností, na menších silnicích na Benešovsku a Příbramsku by měli mít řidiči připravené sněhové řetězy. Vozovky prvních tříd byly chemicky ošetřeny a jsou mokré, přesto by na nich měli být řidiči opatrní.

Solené úseky silnic v Krkonoších pokrývá asi pěticentimetrová vrstva sněhu. Na Jičínsku v lesích připadl sníh, na ostatních místech je sníh uježděný. Silničáři upozorňují řidiče, že v Orlických horách a Rychnovsku na vozovkách zůstává sníh.

Teploty v neděli ráno klesly na minus čtyři až nula stupňů Celsia. Na Jičínsku sněží, nad dálnicí D11 v Královéhradeckém kraji jsou sněhové přeháňky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám