Hlavní obsah

Věci veřejné volí nové vedení, do Johnova křesla míří Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné (VV) budou v sobotu v pražském Top hotelu volit nové vedení. Největší šanci vystřídat v předsednické funkci Radka Johna má zřejmě Vít Bárta, který je označován za neformálního stranického lídra. Nominaci do čela VV mají i další čtyři lidé, například poslanec Petr Skokan. John oznámil rezignaci na funkci předsedy už dříve; vrací se k novinářské práci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John a Vít Bárta

Článek

Na úvod vystoupil dosavadní šéf strany John s proslovem, v němž zhodnotil působení VV ve vládě a ve Sněmovně. Podle jeho slov se Věcem veřejným podařilo zabránit "největším zhovadilostem". [celá zpráva]

Zatímco v minulosti vybírali stranického šéfa registrovaní příznivci v internetovém hlasování, nyní to budou delegáti konference. Předseda potom navrhne kandidáty na volbu tří místopředsedů. Další tři zvolí delegáti z nominantů regionů.

Exministr dopravy a poslanec Bárta, kterého soud nedávno a zatím nepravomocně zprostil viny z možného podplácení stranických kolegů, prosazuje do funkce prvního místopředsedy Johna. V předsednictvu chce mít také poslance Michala Babáka a šéfa jihočeské stranické organizace Jiřího Lexu.

Strana v minulosti působila výhradně v pražské komunální politice, konkrétně v Praze 1. V posledních sněmovních volbách uspěla s protikorupčními hesly "boje proti dinosaurům" a měla 24 poslanců.

VV se díky tomu dostaly do vlády s ODS a TOP 09. Čelily potom několika aférám, po odchodu z kabinetu loni na jaře se rozštěpily. Někteří z těch, kteří odešli, založili stranu LIDEM, která VV ve vládě nahradila. Nyní mají Věci veřejné 11 poslanců. Podle nynějších průzkumů by VV v dalších volbách křesla v dolní komoře neobhájily.

Reklama

Výběr článků

Načítám