Hlavní obsah

Marihuana k léčebným účelům bude, Klaus zákon podepsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus v pátek podepsal zákon, který umožňuje využívání konopí k léčebným účelům. Informoval o tom tiskový mluvčí Hradu Radim Ochvat. Podle zákona bude marihuana legálně sloužit ke zmírnění závažných onemocnění. K dostání bude ještě letos v lékárnách na elektronický předpis.

Foto: Reuters

Pěstitel kontroluje rostliny konopí v izraelském Safedu

Článek

Pacient si marihuanu bude muset koupit, podle předkladatelů zákona by měla měsíční léčba konopím stát maximálně 1 500 korun. Kritici ale tvrdí, že pacient by za ni mohl zaplatit až 10 000 korun měsíčně, přičemž nelegálně si ji i nadále pořídí mnohem levněji.

Pojišťovny se zatím brání tomu, aby bylo konopí alespoň částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nemohou pojišťovny na konopí přispívat, protože je ze zákona jen podpůrným léčivým prostředkem.

Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Na dovoz a distribuci konopí bude dohlížet Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má do roka začít vydávat licence tuzemským pěstitelům.

SÚKL také bude určovat, na jaké ploše se bude konopí bude pěstovat. Ústav má například vydávat pěstitelům maximálně pětileté licence a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany, které má být dvoukolové. Ve druhém kole bude rozhodujícím kritériem cena konopí.

Podmínkou pro udělení licence bude také to, že tuzemské konopí bude levnější než dovážené. Zákon nepřináší legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany.

Reklama

Související články

Co udělá konopí s bolestí

Kontroverzní droga konopí (Cannabis indica) má některé pozitivní vlastnosti, o nichž se dávno ví, a kvůli nimž se o ni přesto stále vedou spory. Nejčastěji...

Marihuana bude na předpis, souhlasil Senát

Marihuana bude legálně sloužit ke zmírnění závažných onemocnění. K dostání bude ještě letos v lékárnách na elektronický předpis. Pacienti si ji alespoň...

Výběr článků

Načítám