Hlavní obsah

Generál Pavel: Mali není Afghánistán, bojovat nebudeme

Právo, Oldřich Danda

Branný výbor Sněmovny ve čtvrtek souhlasil s vládním návrhem vyslat do afrického Mali až na 15 měsíců 50člennou vojenskou jednotku. Poslancům to přišel vysvětlit náčelník generálního štábu Petr Pavel. Poté odpověděl na dotazy Práva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generál Petr Pavel

Článek

Mise má být nebojová. Co se stane, když se tam začne bojovat?

My tuto variantu nepředpokládáme, protože v Mali probíhají tři operace. Francouzská, jež směřuje k eliminaci skupin, které ohrožovaly Mali jako stát, a která se chýlí k závěru, protože ty skupinky jsou roztříštěny a pohybují se v neobydlených oblastech. Druhá operace pod hlavičkou EU je výcviková. Ta nebude vybavena žádnou bojovou jednotkou, mandát budou mít na rozšířenou sebeobranu. Když budou napadeni, budou se moci bránit, ale nejsou určeni pro boj. To je standardní.

Když se situace bude zhoršovat, bude tam francouzská operace nebo operace pod hlavičkou Africké unie, která bude vytvářet stabilitu v severní části země. V přítomnosti bojových francouzských jednotek je pravděpodobnost toho, že by se roztříštěné jednotky daly znovu dohromady a vytvořily reálnou hrozbu, velice malá.

Ale Francouzi chtějí odejít.

Odejdou s bojovou silou, ale zůstanou přítomni, jsou také v Čadu i v jiných afrických zemích.

Pokud by se situace zhoršila během hodin, nemuseli by naši vojáci bojovat?

Tam ta situace není jako v Afghánistánu. Na jihozápadě je situace velice klidná a riziko, že by se během pár hodin zhoršila, není.

Před vysláním českých vojáků do afghánské provincie Lógar vládní dokument uváděl, že je to klidná provincie, a dnes tam naše vojáky ostřelují denně.

To tehdy byla klidná provincie, ale je dokumentovatelné, že se aktivity povstalců přesouvaly z provincie do provincie. Dřív byly nejhorší provincie na jihu Afghánistánu, teď je to Lógar a další směrem na Pákistán.

Proč se dodatečně změní mandát vojáků v Mali? Vláda původně navrhla vyslat instruktory a teď tam pojedou hlídat základnu.

Protože všechny země, které jsou v misi, chtěly poslat instruktory, takže ta místa se zaplnila jako první. Protože náš schvalovací proces je složitější a my mohli dát příslib pouze s podmínkou, protože to musí schválit ještě parlament, tak si velitel mise si vybral ty země, které slíbily instruktory bezpodmínečně. A my jsme velení mise vyšli vstříc a vzali jsme to, kde měli nedostatky, tedy v oblasti ochrany.

Co budou chránit?

Budou mít na starosti ochranu velitelství mise v hlavním městě Bamaku, ostrahu budovy a nejbližšího okolí, a když budou velitel a hlavní funkcionáři mise jezdit po Bamaku a do výcvikového kempu, budou je doprovázet.

Chcete poslat vojáky z Chrudimi, tedy samé ostřílené hochy?

Ano, všichni byli už v Afghánistánu. Potřebovali jsme ušetřit čas a nejnáročnější je vakcinace, takže jsme zvolili vojáky, kteří mají aktivní očkování. A to jsou ti, co se vrátili z Afghánistánu. V Africe jsou největší zabijáci malárie, žlutá horečka, průjmová onemocnění.

Anketa

Souhlasíte s vysláním českých vojáků do Mali?
ano
24,2 %
ne
75,8 %
Celkem hlasovalo 30231 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám