Hlavní obsah

Trestní oznámení na Klausovu amnestii žalobci řešit nebudou

Žalobci nebudou prověřovat novoroční amnestii prezidenta Václava Klause. Trestní oznámení, která v této souvislosti obdrželi, odložili. Informovala o tom šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Podle ní je udělení amnestie výsostným právem hlavy státu. Policie ani zastupitelství nemají pravomoc se tímto rozhodnutím zabývat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

O přezkum amnestie požádali senátoři a pražský městský soud u Ústavního soudu. Pirátská strana se chce s Klausem soudit kvůli tomu, že prý utajoval informace, protože nechtěl sdělit, kdo je autorem amnestie. Lidé se pak s návrhem na prošetření plošné milosti obraceli na policii a státní zastupitelství. "Obdrželi jsme několik trestních oznámení jak na prezidenta, tak na premiéra," uvedla Pokorná. Další podání podle ní přišla přímo policistům.

Žalobci ale odkazují na ústavu a zdůrazňují, že na vyhlášení amnestie má prezident výsostné právo. "Je to výsostné právo prezidenta. Nespadá do oblasti přezkoumávání orgány činnými v trestním řízení," nechala se slyšet Pokorná. Žalobci se proto rozhodli, že se amnestií zabývat nebudou. Policisté pak podle ní o dalších trestních oznámeních rozhodli obdobně.

Prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii v rámci novoročního projevu. Na základě jeho rozhodnutí propustily věznice zhruba 6 400 odsouzených. Hlava státu také odpustila krátké podmíněné a veškeré alternativní tresty a ukončila trestní stíhání v kauzách trvajících déle než osm let se sazbou do deseti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám