Hlavní obsah

Gazdík ministryni Hanákovou nyní odvolávat nehodlá

Právo, Novinky, dan, jas

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík Právu řekl, že nemá v současné době v úmyslu odvolávat ministryni kultury Alenu Hanákovou. Spekulace o jejím konci v kabinetu se objevily v souvislosti se sílícími protesty proti omezování peněz na tzv. živé umění. Jedním z požadavků protestujících je i výměna v čele resortu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a Starostové)

Článek

"Nikdo se mnou o tom nemluvil," řekla Právu Hanáková. "Když na to dojde, uklidím si na stole své věci a půjdu pracovat někam jinam," dodala s tím, že na funkci nelpí. Podle svých slov navíc cítí podporu ve straně.

Podle informací Práva Hanákovou dlouhodobě kritizují někteří představitelé partnerské TOP 09. Jejich hlasům nahrávají i současné protesty umělců a veřejnosti proti omezování rozpočtu.

Bývalý rektor AMU Ivo Mathé ve čtvrtek ČTK potvrdil, že obecně a předběžně s představiteli TOP 09 o situaci jednal.

Demonstrace za živou kulturu

Ve čtvrtek odpoledne se před budovou ministerstva uskuteční demonstrace proti likvidaci živé kultury. Účastníci si s sebou mají přinést jogurt, jehož živé kultury podle nich budou jediné, které v roce 2013 zbudou.

Pokud stávající vedení ministerstva kultury nebude schopno na výzvy iniciativy závazně reagovat, dodržovat vlastní platnou státní kulturní politiku a vytvořit efektivní systém podpory živé kultury v ČR, trvají zástupci iniciativy nadále na odvolání ministryně kultury Aleny Hanákové.

Hanáková je v čele resortu od roku 2011, kdy vystřídala Jiřího Bessera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám