Hlavní obsah

Na silnicích leží místy ujetý sníh, kalamita v Maďarsku uzavřela přechod v Lanžhotě

Na řadě silnic v České republice leží ve čtvrtek ráno ujetý sníh. Silničáři radí řidičům, aby byli opatrní. Kvůli sněhu byl také celou noc uzavřen přechod Lanžhot ve směru na Slovensko pro některé kamióny.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Po uzavření přechodu Lanžhot se vytvořily dlouhé kolony.

Článek

Hraniční přechod Lanžhot na dálnici D2 byl pro kamióny ve směru na Slovensko a dále do Maďarska celou noc uzavřen. Důvodem byla sněhová kalamita v Maďarsku a přeplněná odstavná parkoviště na Slovensku. Policie provoz obnovila ráno po 6:00.

Pozor na ujetý sníh

Hlavní silniční tahy na jihu Čech jsou ráno po chemickém ošetření mokré, na silnicích druhé a třetí třídy leží ujetá vrstva sněhu. Všechny komunikace jsou podle dispečinku zimní služby cestářů se zvýšenou opatrností sjízdné.

Podobná situace je na Vysočině, kde jsou hlavní tahy po ošetření mokré a na vedlejších silnicích leží ujetý sníh krytý posypem. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, uvedl dispečink krajské správy a údržby.

Na komunikacích druhé a třetí třídy ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží sníh. Někde mohou vozovky také namrzat. Jet opatrně by měli motoristé na všech menších silnicích. Na Moravskotřebovsku může být na cestách zledovatělá sněhová vrstva. V okolí Ústí nad Orlicí a Žamberka silnice namrzají.

Silnice v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji jsou sjízdné, přesto silničáři nabádají řidiče k opatrnosti.

Na jihu Moravy vydatně sněžilo

Jen se zvýšenou opatrností je po vydatném středečním sněžení sjízdná většina silnic na jižní Moravě. Problémy jsou na výše položených komunikacích druhých a třetích tříd. Na mnohých z nich totiž leží vrstva uježděného nebo rozbředlého sněhu.

Na výše položených silnicích Blanenska, Vyškovska a Znojemska se tvoří sněhové jazyky. Největší vrstva sněhu pokrývá silnice v chráněných oblastech Moravský kras, Bílé Karpaty a Podyjí, kde se kvůli ochraně přírody neudržují cesty chemicky, ale jen štěrkem.

Před sněhovými jazyky varují silničáři také v Olomouckém kraji. Na severu kraje zůstaly po předchozím sněžení na silnicích zbytky sněhu, cesty na Přerovsku i Olomoucku jsou již podle správců cest holé a mokré. V regionu již sněhové srážky ustaly.

Vozovky ve Zlínském kraji místy pokrývá sníh, tvoří se také náledí nebo sněhové jazyky. Silné sněžení, které ustalo během středečního podvečera, pak na některých místech kraje nahradilo mrholení nebo mrznoucí déšť. Silnice jsou tak nadále sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Reklama

Výběr článků

Načítám