Hlavní obsah

Aktivisté chtějí Klause na odchodu vykoupat ve Vltavě

Právo, Jan Martinek

Prezidentský mandát Václava Klause vyprší za tři týdny a na Hradě i „v podhradí“ se už připravují, jak se s odcházející hlavou státu rozloučit. Zatímco prezidentovi blízcí mu chtějí za deset let v čele České republiky poděkovat, občanské iniciativy, kterým byl Václav Klaus vždy trnem v oku, svolávají do ulic lidi, aby odchod oslavili.

Foto: David Veis, ČTK

Vynášení Morany v Českých Budějovicích

Článek

Akce „Oslavy odchodu Václava Klause“, která se má konat 7. března, tedy v poslední den Klausova mandátu, už má na sociální síti Facebook více než dva tisíce přihlášených. Organizátoři ovšem počítají s daleko větší účastí a chtěli by na pražské Václavské náměstí (a do jiných měst také) dostat desetitisíce lidí.

„Akce bude, jen ještě nemáme vyřešené, jak se popasovat se skutečností, že byl prezidentem zvolen Miloš Zeman,“ řekl Právu organizátor akce Jan Látal z občanského sdružení Družina. Ten rovněž uvedl, že ještě před prezidentskou volbou zamýšleli i alternativu akci úplně zrušit, vyhraje-li Zeman, kterého chápou jako přímého pokračovatele Klausovy politiky.

Průvod půjde z Pražského hradu na Karlův most nebo na Střelecký ostrov a tam hodíme Moranu s Klausovou maskou do Vltavy.
aktivistka Olga Cieslarová

Jiní aktivisté chtějí ten den navázat na starý jarní zvyk vynášení Morany a hodit do řeky panáka s podobiznou Václava Klause. Tento happening by měl proběhnout na více místech Česka.

„Jeden průvod půjde z Pražského hradu na Karlův most nebo na Střelecký ostrov a tam hodíme Moranu s Klausovou maskou do Vltavy. Další průvod bude v Ústí nad Labem a budou další, jejich seznam brzy zveřejníme,“ řekla Právu občanská aktivistka a mluvčí recesistické cestovní kanceláře CorruptTour Olga Cieslarová.

„Potom vypustíme do vzduchu balónky s podobiznou Miloše Zemana, abychom naznačili, že na Hradě se nic nezmění,“ dodala.

Pozvání senátorů prezident odmítl

Jak bude probíhat oficiální loučení s prezidentem, hradní družina zatím tají. „Budeme o tom včas informovat,“ napsal Právu mluvčí Radim Ochvat.

Lidové noviny včera informovaly, že součástí ceremonií bude i jazzový koncert, kterého by se měli zúčastnit přední muzikanti.

Zatím není jisté, jak se s Klausem vlastně rozloučí zákonodárci: idea slavnostní schůze obou komor parlamentu vzala zasvé a pozvání Senátu prezident odmítl.

„Vzhledem k tomu, že pan prezident nepřijal pozvání do Senátu, neočekávám, že by bylo setkání s poslanci. Nemělo by logiku, kdyby se setkal jen s jednou komorou a s druhou ne. V tuto chvíli nic neplánujeme a je jen na panu prezidentovi, jak se se zákonodárci rozloučí,“ řekla Právu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Reklama

Související články

Klaus se nakonec Zemanovy inaugurace zúčastní

Prezident Václav Klaus se 8. března zúčastní dopolední části inaugurace svého nástupce Miloše Zemana. Klaus před časem avizoval, že den po skončení svého...

Výběr článků

Načítám