Hlavní obsah

Meteorologové mění předpovědi počasí, přibude barevných grafů

– Praha
Novinky, val

Počátkem týdne informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o konci klasických dlouhodobých předpovědí vydávaných vždy třikrát do měsíce. Místo nich začne ústav používat obecnější výstupy v podobě barevných grafů. Budou vypovídat o trendech odkazujících k dlouhodobým poměrům, nikoli o konkrétních hodnotách.

Foto: ČHMÚ

Graf vývoje průměrných týdenních teplot a jejich předpověď

Článek

Ústav se rozhodl skoncovat s tradicí dlouhodobých předpovědí z důvodu dlouhodobé nespokojenosti s kvalitou těchto predikcí. Zejména předpovědi pro druhé a třetí dekády, tedy počasí, které by mělo být za 10 až 30 dní, byly problematické a meteorologové čelili kritice. [celá zpráva]

Nové předpovědi proto nebudou mít textovou podobu, ale budou operovat s grafy odkazujícími na dlouhodobé průměry. „Grafické znázornění je založeno na porovnávání statistických hodnot teplotních a srážkových charakteristik pro území České republiky s průběhem počasí za poslední čtyři týdny a v návaznosti na aktuální předpověď počasí na následující čtyři týdny,“ doplnil ČHMÚ.

Foto: ČHMÚ

Graf vývoje průměrných týdenních teplot a jejich předpověď.

Grafy budou dvojího typu, podle teploty a podle úhrnu srážek. „Barevné pole vyjadřuje rozsah průměrných týdenních teplot vzduchu a úhrnů srážek na základě měření ze stanic do výšky přibližně 600 m n. m. z celého území ČR za období 1980 až 2010,“ popsali meteorologové. Zatímco červená značí nadprůměrné hodnoty, zelená průměrné hodnoty a modrá podprůměrné hodnoty.

Součástí grafů jsou ale i jiné prvky. Například plná černá čára spojuje naměřené průměrné teploty či úhrny srážek za poslední čtyři týdny. Naopak černá čárkovaná čára zase spojuje mediány, tedy střední hodnoty předpovědí teplot či srážek pro příští čtyři týdny.

Foto: ČHMÚ

Graf vývoje týdenních srážek a jejich předpověď.

„Černé obdélníčky se svislými úsečkami ukazují rozpětí jejich předpovědí po jednotlivých týdnech a vyjadřují míru nejistoty předpovědi. Samotné obdélníčky vyjadřují nejpravděpodobnější rozsah hodnot a konce úseček krajní předpovídané hodnoty,“ vysvětlují meteorologové.

Až do března bude Český hydrometeorologický ústav vydávat oba druhy předpovědí. Od března už bude k dispozici pouze nová verze. Ta bude na rozdíl od dlouhodobých výhledů vycházet vždy v sobotu kolem 14. hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám