Hlavní obsah

Maturanti budou mít na matematiku o 15 minut víc

Na test z matematiky dostanou maturanti o 15 minut více, kalkulačky s pokročilými funkcemi však nebudou moci používat. Ve svém zpravodaji to uvedlo Centrum pro přípravu maturit Cermat. Zkoušku z matematiky letos bude skládat 39 698 studentů.

Foto: novamaturita.cz

Článek

Čtvrt hodiny navíc oproti minulým rokům budou mít letos studenti na výběr strategie při řešení testu. Samotný test pak trvá 90 minut. "Měl by (student) tedy lépe odhadnout, které úlohy bude snazší spočítat, a rozhodnout se, kterými chce začít," uvedl Cermat.

Zároveň si už některé úlohy mohou maturanti vypočítat a ve chvíli, kdy dostanou arch na zaznamenávání výsledků, do něj výpočty jen přepíšou.

Loni totiž Cermat čelil kritice právě za testy z matematiky, v tak krátkém časovém limitu se prý nedaly stihnout. Výsledky se pak musely zpětně zmírňovat.

"Ke zkoušce z matematiky je povolena kalkulačka bez grafického režimu, řešení rovnic a úprav algebraických výrazů. Kalkulačka nesmí vykreslovat grafy, nesmí zjednodušovat algebraické výrazy obsahující proměnnou a nesmí ani počítat kořeny algebraických nebo jiných rovnic," varoval také Cermat. Další novinkou jsou takzvané široce otevřené úlohy, při nichž žák musí do výsledkového archu zaznamenat i postup řešení, za nějž také získává body.

Studenti dělají často chyby

Zpravodaj je od středy dostupný na stránkách novamaturita.cz. Odborníci v něm také upozorňují na časté chyby. Studenti například uvádějí výsledek bez jednotek, v nichž počítali. Když maturanti rýsují, měli by pak obrázek ještě obtáhnout propiskou, aby byl při skenování testů k hodnocení dobře viditelný.

Minulý rok se v testu z matematiky nejčastěji chybovalo v geometrii a stereometrii, nejúspěšnější byli studenti u číselných množin a rovnic. Těžkosti dělaly žákům i úlohy, v nichž měli poznatky z matematiky využít v modelových situacích.

"S výjimkou úlohy na užití trojčlenky (úspěšnost 90 procent), což je učivo základní školy, měli žáci v ostatních úlohách velmi slabé výsledky," sdělil Cermat s tím, že žákům dělalo potíže třeba použití definice pravděpodobnosti, vyjádření objemu kvádru v závislosti na proměnné, použití vzorců při úpravě výrazu, zakreslení situace pro řešení úlohy na analytickou geometrii v rovině a podobně.

Loni ke zkoušce z matematiky nenastoupilo 6,5 procenta přihlášených žáků, dalších 10,9 procenta pak z počtů propadlo.

V tomto roce si test z matematiky vybralo 40,5 procent žáků, zbytek dal u druhého povinného předmětu přednost cizímu jazyku. Zkouškou z matematiky začíná 2. května v osm hodin ráno písemná část jednotných maturit. Organizátoři maturit plánují do začátku zkoušek vydat ještě materiál o zkouškách z češtiny, cizích jazyků a celkový maturitní souhrn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám