Hlavní obsah

Poslanci si zrušili doživotní imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Imunita zákonodárců a ústavních soudců by již neměla být doživotní, ale měla by se vztahovat pouze na dobu trvání mandátu. Změnu ústavy ve středu podpořila Sněmovna. Pro hlasovalo 148 poslanců, proti pět. Návrh společně předložili členové všech klubů zastoupených ve Sněmovně.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda (vlevo) s předsedou VV Radkem Johnem

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhoval ještě větší omezení imunity s tím, že by se měla vztahovat pouze na projevy na parlamentní půdě. Tento návrh nakonec většinovou podporu nenašel a hlasovalo pro něj jen 50 poslanců.

Předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová za předkladatele připomněla, že jde již o 18. návrh na omezení imunity. Stávající doživotní imunitu označila za „raritu a anomálii“. Zdůraznila rovněž, že již došlo k omezení imunity hlavy státu, která je nyní v nepoměru s imunitou zákonodárců.

Nevydání by věc pouze odsunulo

Nyní mohou být zákonodárci stíháni, pokud je komora vydá. Když tak neučiní, je stíhání jednou provždy zastaveno. Schválený návrh počítá s tím, že i když nebude zákonodárce vydán ke stíhání, může se k případu policie vrátit po skončení funkčního období.

Místo "navždy vyloučeno" by tak měla Ústava obsahovat formulaci "po dobu trvání mandátu vyloučeno". Stejný princip by měl platit i pro ústavní soudce, o jejichž vydání by rozhodoval Senát.

Právě senátoři loni prakticky identický návrh na omezení imunity nepřijali kvůli množství absencí.

Proti bylo pět poslanců

"Zaznamenal jsem úvahy o tom, že do toho takzvaně 'hážu vidle'," posteskl si během projednávání Kalousek a dodal, že jeho návrh není motivován snahou zalíbit se veřejnosti, ale tím, že Sněmovna neumí s imunitou zacházet a ta se stává nástrojem politického boje.

Předsedkyně komory Miroslava Němcová (ODS) seznámila kolegy s prací Parlamentního institutu, která se věnuje historii imunity v prvorepublikovém Československu a ukazuje i opodstatnění, které tehdy rozsáhlá imunita měla.

Jelikož zmínila i tehdy možné odnímání mandátů tzv. přeběhlíkům tehdejším volebním soudem, zapojili se do diskuse i opoziční poslanci v čele s předsedy poslaneckých klubů ČSSD a KSČM. Jeroným Tejc (ČSSD) připomněl nedávnou změnu jednacího řádu Sněmovny, na jejímž základě by měl vzniknout klub strany LIDEM, jejíž členové se do Sněmovny dostali v barvách VV.

Proti omezení imunity hlasovali Miroslav Svoboda (ČSSD), Walter Bartoš, Igor Svoják a Jan Kubata (všichni ODS) a Daniel Korte (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám