Hlavní obsah

Na Moravě v noci nasněžilo, silničáři mají plné ruce práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po úterním vydatném sněžení jsou ve středu všechny silnice sjízdné. Podle meteorologů však mají srážky pokračovat i v průběhu dne, a to zejména na východní polovině území. Na severu Moravy a ve Slezsku připadlo během noci kolem 10 centimetrů sněhu. V platnosti až do večera zůstává i výstraha meteorologů varující právě před sněžením.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Připadlo od pěti do deseti centimetrů sněhu. Veškerá technika byla v noci v terénu. Nyní nemáme informace o tom, že by některé silnice nebyly průjezdné," řekla dispečerka frýdecko-místeckých silničářů.

Sněžení na území kraje nedoprovází vítr, takže se neobjevují další problémy. "Je klidno. Nemáme tak ani závěje, ani sněhové jazyky. Silnice se nám průběžně daří udržovat," doplnil dispečer z Bruntálska. I tam připadlo dosud maximálně deset centimetrů sněhu.

Podobná situace byla i v Olomouckém kraji. "Přes noc na Šumpersku napadlo pět centimetrů nového sněhu a museli jsme nasadit všechnu naši techniku. Silnice jsou zatím sjízdné, blíží se však další oblačnost, takže kamióny možná budou mít přes den problémy v kopcích," hlásil ráno dispečer šumperské správy silnic.

Vážná nehoda v Karviné

Těžká nehoda se vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek stala brzo ráno v Karviné. Řidička osobního automobilu přejela do protisměru, kde se střetla s dodávkou. Žena skončila ve vážném stavu v nemocnici.

Nehoda se stala nedaleko odbočky do Horní Suché. „Žena skončila v bezvědomí ve vozidle. Po jejím vyproštění byla pacientka uložena do vakuové matrace. Utrpěla vícečetná vážná zranění a její stav byl život ohrožující,“ uvedl mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl. Dodal, že pacientku potom sanitka převezla do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Silnice mohou namrzat

"Veškerá technika je v terénu, snažíme se silnice udržovat. Řidiči by ale měli všude jezdit maximálně opatrně. Jezdí se po sněhu nebo po sněhové kaši, která může namrzat a je tak možná ještě zrádnější než sníh," řekl k situaci ve Zlínském kraji  jednatel společnosti Správa a údržba silnic Valašska Jaromír Kořistka

Se sněhovými přeháňkami musí počítat i lidé ve zbytku republiky. Na silnicích leží většinou ujetý či rozbředlý sníh a místy se může tvořit mlha.

Na Žďársku na Vysočině hlásili silničáři kvůli drobnému dešti namrzání vozovek. V noci obnovovali posyp, jezdili s více než stovkou sypačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám