Hlavní obsah

Hušákovy pomníčky dělají Sazce vrásky. Zámek v Rabštejně je neprodejný

– Rabštejn nad Střelou
Právo, Patrik Biskup

Kongresové centrum uprostřed panenské přírody, kam by byznysmeni létali vrtulníky. Zkrachovalý megalomanský projekt bývalého šéfa loterijní společnosti Sazka Aleše Hušáka teď dělá novému vedení firmy vrásky na čele. Nemůže se totiž zbavit nemovitostí, které pro tento účel Hušák před několika lety draze nakoupil. A nejsou to ledajaké domečky.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Koupí je někdo? Už řadu měsíců realitní kanceláře marně nabízejí k prodeji renesanční zámek (vpravo) a sousední klášter v Rabštejně nad Střelou.

Článek

Jedná se o renesanční zámek a s ním sousedící rozlehlý klášter; obě budovy stojí na vrcholu břidlicového masívu a jsou součástí nejmenšího historického města ve střední Evropě Rabštejna nad Střelou. Oba objekty jsou kulturní památkou a prodat se je už řadu měsíců snaží realitní kanceláře. Zájemci se ale příliš nehrnou. Klášter je k mání za 10 miliónů korun, v případě zámku cenu k jednání realitka nezveřejnila.

„Získat kupce je běh na dlouhou trať. To musí být jednak hodně bohatý člověk ale na druhou stranu také lidumil, který má v sobě kus lásky a citu k takovým věcem. Je to skutečně otázka srdce, nikoliv možných výnosů nebo zisků,“ řekl Právu Ivan Žikeš z karlovarské realitní kanceláře Recom Reality, která třípodlažní zámecký objekt o rozloze více než dva tisíce metrů čtverečních včetně téměř hektarového pozemku nabízí k prodeji.

Podle něj většinu zájemců odradila právě ekonomická nerentabilita. „Tady skutečně musí srdce vyhrát nad penězi. Už jenom vytápění je velmi nákladné. Problém může být kotelna na topný olej, což je jednak neekologické a také drahé,“ dodal Žikeš.

Pro turisty tabu

Jak zámek, tak i konvent jsou pro turisty tabu. „Snažili jsme se o zpřístupnění zámku alespoň při příležitosti dne evropského historického dědictví, ale nakonec se to nepovedlo. Jeden rok se nám podařilo vyjednat, aby byla otevřena alespoň zámecká zahrada,“ uvedl předseda Okrašlovacího spolku Rabštejn nad Střelou Ondřej Fábera.

Poptávka po nemovitostech tu byla tak před čtyřmi lety. Dnes jsou zdejší nabízené domy neprodejnými ležáky.
Ondřej Fábera

Sám je také zvědavý, kdo objekty koupí. „Slyšeli jsme takové zvěsti, že třeba o klášter se zajímali ruští podnikatelé, kteří ho snad chtěli zbořit a postavit něco nového. Takže trochu trneme hrůzou, abychom ještě v dobrém nevzpomínali na doby, kdy se o to starala Sazka,“ pokračoval Fábera.

Sám si také nedokáže představit žádný rozumný a smysluplný podnikatelský záměr, který by investice do koupě těchto nemovitostí vydělal zpět. „Je to spíš pro někoho, kdo tady bude chtít utopit relativně velké množství peněz, které se mu nikdy nevrátí. Tím se ten okruh zájemců výrazně omezuje,“ pokračoval Fábera.

Spolek by například uvítal, kdyby objekty sloužily jako sociální zařízení. „Poptávka po nemovitostech tu byla tak před čtyřmi lety. Dnes jsou zdejší nabízené domy neprodejnými ležáky,“ uzavřel Fábera.

Hlavně žádná zvěrstva

S určitým napětím sleduje další osud obou památek také Josef Gilbert Matuška, starosta Manětína, pod který Rabštejn samosprávně spadá. „Kupovat je nebudeme a komu objekty Sazka prodá, také neovlivníme. Spoléháme na orgány památkové péče, aby dohlédly na to, že s nimi nový vlastník nebude provádět nějaká zvěrstva,“ reagoval starosta.

Přitom narážel i na Hušákovy nápady. „Tady se už projektovaly heliporty, to byly absurdity, které se zdravým rozumem neměly nic společného,“ dodal starosta.

Že novému vlastníku zámku nebo konventu budou na záda dýchat památkáři, potvrzuje Tereza Krošláková ze Státního památkového ústavu v Plzni. „Oba objekty požívají ochrany kulturní památky, a navíc jsou součástí městské památkové zóny. Jakékoliv vnější i vnitřní úpravy s námi musejí být konzultovány,“ vysvětlila Krošláková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám