Hlavní obsah

Poslanci se pohádali kvůli sKartám, Kalousek pochválil Zaorálka za citace

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci na úterním jednání Sněmovny řešili mimo jiné senátní návrhy na změny ve využívání kritizovaných sKaret. Strhla se při tom hádka bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který stál u zrodu projektu, a místopředsedy dolní komory Lubomíra Zaorálka (ČSSD). O odlehčení se postaral ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání Sněmovny.

Článek

Poslanci opoziční ČSSD přišli s návrhem, aby sKarta fungovala jen pro vyplácení pomoci v hmotné nouzi. Vláda nakonec 85 hlasy poslanců prosadila zamítnutí tohoto návrhu. Proti bylo 81 poslanců opozice.

Samotnému hlasování předcházela ostrá výměna názorů.

Zaorálek při kritice Drábka ocitoval část knihy Velký Gatsby od Francise Scotta Fitzgeralda, kde stojí: „...a nejhorší jsou ty lidi, po kterých zůstává ten svinčík, který po nich vždycky musí čistit někdo jiný.“ Místopředseda Sněmovny měl na mysli exministra Drábka a současnou ministryni Ludmilu Müllerovou, která jej nahradila v čele resortu práce a sociálních věcí a která má nyní projekt sKaret na starosti.

Do sporu se vložil ministr financí Miroslav Kalousek, jenž vzpomněl zvoleného prezidenta Miloše Zemana, známého milovníka bonmotů a citací. „Rád bych složil hold politické flexibilitě místopředsedovi Sněmovny (Lubomíru Zaorálkovi - pozn. red.). Krátce po prezidentských volbách už cituje autory. Ještě bonmoty, pane místopředsedo, a máte to v kapse,“ řekl Kalousek, který rozesmál sál.

Exministr Drábek už na kritiku nereagoval. Předtím ale sKarty hájil například tím, že se elektronizací agendy sociálních dávek ušetří až čtvrt miliardy korun ročně.

Ministryně Müllerová zase uvedla, že již seznámila s návrhy legislativních změn v projektu sKaret premiéra Petra Nečase, který jí změny odsouhlasil. Ministryně tak reagovala na výtky Úřadu pro ochranu osobních údajů, jenž konstatoval, že projekt poškozuje práva na ochranu osobních údajů, a vyzval k nápravě současného stavu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám