Hlavní obsah

Šéf Senátu Štěch převzal od Kubiceho výsledky prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda horní komory parlamentu Milan Štěch převzal v úterý od ministra vnitra Jana Kubiceho, předsedy Státní volební komise, výsledky voleb hlavy státu. Při té příležitosti uvedl, že senátní mandátový a imunitní výbor nebude moci vyvodit určité závěry z informací o financování kampaně prezidentských kandidátů. Pouze je zkontroluje a zveřejní výsledky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (vlevo) přebírá od ministra vnitra Jana Kubiceho výsledky prezidentských voleb.

Článek

"Nemá tam (výbor) žádné nástroje, kterými by mohl dělat nějaké závěry," uvedl Štěch. Výbor má totiž ze zákona účetnictví pouze přezkoumat a zveřejnit, zda odhalil nějaký nesoulad s pravidly financování volební kampaně.

Volební výbory jednotlivých kandidátů mají podle prováděcího zákona o přímé volbě zaslat senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru veškeré účetnictví týkající se volební kampaně tak, aby je výbor dostal do 30. března. Výbor pak bude zkoumat, zda bylo financování v souladu se zákonem. Pokud zjistí porušení pravidel financování volební kampaně, má to zveřejnit "způsobem umožňujícím dálkový přístup", tedy na internetu.

Definitivně by ale o tom, zda byla porušena pravidla financování kampaně, rozhodoval Městský soud v Praze, a to na návrh některého z prezidentských kandidátů. Ti mají na podání 60 dní.

Soud by mohl podle zákona rozhodnout například o tom, že prezidentský uchazeč řádně nedoložil původ některého příspěvku na kampaň, že byl překročen limit výdajů na volební kampaň nebo porušena povinnost vést o financování volební kampaně účetnictví. Nejasnosti s financováním kampaně byly vyčítány zejména zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Vítězem je Miloš Zeman

Je rozhodnuto. Obyvatelé Česka si v první přímé volbě zvolili za prezidenta Miloše Zemana. Všechny hlasy jsou sečteny s výsledkem 54,8% pro Miloše Zemana...

Výběr článků

Načítám