Hlavní obsah

Benedikt XVI. dostal církev do nové situace, přiznal kardinál Duka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští odborníci i duchovní v souvislosti s rozhodnutím papeže Benedikta XVI. opustit úřad hovoří o ojedinělém rozhodnutí, které církev nezažila stovky let. Benedikt XVI. se rozhodl rezignovat na konci února kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu a únavě. Podle kardinála Dominika Duky papež takovýto možný vývoj svého pontifikátu v minulosti naznačil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka se vyjádřil k oznámení rezignace papeže Benedikta XVI.

Článek

Benedikt XVI. podle Duky již v minulosti avizoval, že nebude-li mít pro vykonávání úřadu "dostatek sil" podá rezignaci. Kardinál nicméně připustil, že pro církev jde o "novou situaci".

Duka poděkoval papežovi "za rozhodnou odvahu" postavit se k věci čelem i za návštěvu a trvalý zájem o ČR, který měl vyvrcholit letošní návštěvou Velehradu u příležitosti výročí Cyrila a Metoděje.

Kardinál rovněž připomněl, že papežský úřad je velmi náročný ať už stran jazykové vybavenosti nebo pro "zdravotní systém".

Duka, který bude jedním z volitelů, nechtěl předbíhat, kdo bude zvolen příštím papežem. Připomněl nicméně, že v posledních desetiletích přestala být katolická církev ryze "evropskou církví" a posílila naopak v jiných oblastech, z nichž zmiňoval například latinskou Ameriku.

Graubner: Papež dokázal úctu k úřadu

Arcibiskup Jan Graubner přiznal, že jej rozhodnutí hlavy církve překvapilo. Označil jej nicméně za projev úcty k úřadu. "Je to překvapení, protože po staletí se to nestalo. Uznáváme, že právo na to má. Je-li to tak, je to z jeho strany velké gesto úcty k úřadu, když si uvědomuje zdravotní omezení a pokorně to přijímá. Je to výraz osobní velikosti," řekl olomoucký arcibiskup.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Zpráva zasáhla i ostatní církevní hodnostáře. "Samotného mne to velmi překvapilo, je to velmi čerstvé, dozvěděl jsem se to před hodinou na obědě s panem arcibiskupem," uvedl v reakci páter Antonín Basler, který se s papežem setkal během jeho bohoslužby v Brně.

Třebaže se již objevily spekulace, kdo by mohl Benedikta XVI. nahradit, Graubner to komentovat nechtěl, neboť informaci o papežově rozhodnutí zatím oficiálně neobdržel.

Rozhodnutí pro dobro církve, shodují se biskupové

"I když nejde o zcela obvyklé řešení, jsem přesvědčen, že se papež takto rozhodl po dlouhém zvažování a pro dobro církve," uvedl v reakci brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

"To, že ze zdravotních důvodů odchází ze svého úřadu, proto vnímám jako velmi bolestnou ztrátu a cítím velké pohnutí. Jsem si však jist tím, že k tomuto rozhodnutí dospěl veden vírou, láskou k církvi a v hluboké modlitbě. Právě takto toto rozhodnutí přijímám a chápu je," uvedl královéhradecký biskup Jan Vokál.

Historik a znalec katolické církve Jaroslav Šebek označil rezignaci papeže za unikátní a s ohledem na uvedené důvody i nezpochybnitelný krok.

"Stalo se vlastně to, co se stává v politických funkcích, ale v případě papeže se to v moderních dějinách stalo úplně poprvé. Protože poslední skutečně dobrovolná rezignace byla v roce 1294 po pětiměsíčním pontifikátu Celestýna V.," připomněl Šebek, podle něhož mohly papežovo rozhodnutí urychlit i některé aféry ve Vatikánu, jako bylo vynášení tajných materiálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám