Hlavní obsah

Pražští strážníci tají platy a odměny svých šéfů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská městská policie ani po aféře s dnes již pravomocně odsouzeným exšéfem Vladimírem Kotroušem, který má strávit za mřížemi pět a půl roku za přijetí úplatku, nehodlá prozradit, jaké platy a odměny pobírají její šéfové.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z textu rozhodnutí, jímž metropolitní policie odmítla dotaz předsedy odborové organizace zdejších strážníků Richarda Krbka, které má Právo k dispozici.

Krbek se v prosinci loňského roku na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dotazoval na výši platů a odměn vedoucích zaměstnanců městské policie zařazených do 11. až 13. platové třídy od roku 2005 do prosince 2012.

Tedy manažerů na úrovni ředitele městské policie, jeho náměstků, šéfa inspekce, jeho náměstků a vedoucích řady útvarů. Řádově jde o desítky lidí. Vedení městské policie odepřelo poskytnutí informací s poukazem na ochranu osobních údajů a několik starších soudních rozhodnutí.

Právníci sboru dospěli k závěru, že informace o příjmech špiček metropolitní policie lze poskytnout pouze se souhlasem dotyčných pracovníků, někteří ho údajně nevydali, jiní na dotaz vůbec nereagovali.

„Bez tohoto souhlasu (vedení sboru) informace může zpracovávat pouze v případě zákonem uvedených výjimek,“ uvádí se v šestnáctistránkovém odmítnutí odpovědi z 11. ledna, pod kterým je podepsán náměstek ředitele pražské městské policie Ludvík Klema.

Jinde vstřícnější

Pro srovnání Právo oslovilo vedení některých dalších městských policií statutárních měst se stejným dotazem učiněným na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Například ředitel Městské policie Hradec Králové si od srpna 2010 do současné doby přijde podle tarifní tabulky na 38 tisíc korun hrubého včetně osobního ohodnocení a příplatku za vedení a čtvrtletně jsou mu vypláceny odměny do výše poloviny měsíčního hrubého příjmu.

Ředitel Městské policie Brno pobíral v posledních osmi letech včetně odměn průměrně 80 234 korun hrubého.

Zaměstnancům v 11. platové třídě zde za stejnou dobu včetně odměn bylo vyplaceno celkem necelých 86 miliónů korun, podrobný rozpis příjmů těchto pracovníků a jejich zařazení však redakce neobdržela.

Spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek vidí v utajování informací o platech špiček pražské městské policie protiprávní postup. „Ty informace protiprávně odepřeli a poběží-li spor dále, prohrají ho a budou platit soudní náklady. K tomu není co jiného říct,“ řekl Právu Kužílek.

Krbek, který žádost na městskou policii podal, hodlá v úsilí o odtajnění příjmů manažerů sboru dál pokračovat. „Žádost zkusíme podat znovu, už potřetí, nebo se vydáme cestou správní žaloby. Chceme také jednat příští týden s novým ředitelem, takže uvidíme, co nám nového řekne,“ dodal Krbek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám