Hlavní obsah

Na gymnázium Klause mladšího někdo nasprejoval hákový kříž

Neznámý vandal nasprejoval na budovu gymnázia PORG, které vede syn dosluhujícího prezidenta Václav Klaus mladší, hákový kříž, rudou hvězdu a číslici 1948. V neděli o tom informovala TV Nova.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Na zdi gymnázia se objevily také iniciály Š. M. Podle televize tak sprejer zřejmě reagoval na sobotní informaci Lidových novin, které přinesly zprávu o tom, že tchán současného prezidenta Štefan Miština se za druhé světové války podílel na perzekuci slovenských Židů. [celá zpráva]

"Nemám rád vandalismus ani nacismus v jakékoli podobě," sdělil Nově Klaus mladší.

Gymnázium, které vede, bylo podle informací televize posprejováno přes noc. Kromě symbolů nacismu a komunismu na něm byly napsány roky 1940 a 1948.

V roce 1940 podle Lidových novin otec prezidentovy manželky Livie přesídlil z Prahy do Bratislavy, kde pracoval pro totalitní Ústřednu státní bezpečnosti. O osm let později pak vstoupil do Komunistické strany Slovenska.

Klaus mladší před nedávnou prezidentskou volbou upozorňoval na to, že tchán kandidáta na hlavu státu Karla Schwarzenberga Johann Hardegg byl nacistou. Rodina prezidenta Klause pak v druhém kole volby jednoznačně podporovala Schwarzenbergova rivala a pozdějšího vítěze první přímé volby Miloše Zemana.

Prezident Klaus končí ve funkci 7. března. O den později ho na Hradě vystřídá jeho někdejší politický rival Zeman. Poražený kandidát na hlavu státu Schwarzenberg zůstává ministrem zahraničí a lídrem koaliční strany TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám