Hlavní obsah

Klausův tchán za války pracoval u tajné policie Slovenského státu

Rodina prezidenta Václava Klause před druhým kolem prezidentských voleb nešetřila kritikou na adresu kandidáta Karla Schwarzenberga. Výtky často směřovaly k historii jeho rodu, například poukazovaly na nacistickou minulost Schwarzenbergova tchána. Nyní se ukázalo, že tchán Václava Klause za druhé světové války pracoval u tajné policie fašistického Slovenského štátu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií

Článek

Informaci přinesly v sobotu Lidové noviny. Deník s odkazem na české a slovenské archivy uvedl, že otec současné české první dámy Livie Klausové Štefan Miština působil jako vedoucí cenzurního oddělení Ústředny státní bezpečnosti (ÚŠB). Z této funkce byl v roce 1942 pověřen sepsáním majetku deportovaných slovenských Židů, čímž se mohl podílet na jejich perzekuci.

Během dvou dnů tak pořídil podle Lidových novin několik desítek seznamů zabavených věcí, písemností a cenností. Celkem zajistil na účtech židovských organizací 186 336 slovenských korun a 104 424 na hotovosti.

Právě rodina Václava Klause před volbami nešetřila kandidujícího Karla Schwarzenberga, částečně kvůli jeho rodinným příslušníkům. První dáma Livia Klausová například na adresu Schwarzenbergovy manželky uvedla, že si nepřeje, aby česká první dáma neuměla česky.

Václav Klaus mladší zase na Schwarzenberga útočil kvůli jeho tchánovi Johannu Hardeggovi, jenž byl podle něj aktivním nacistou. Schwarzenberga zkritizoval také za to, že jeho otec působil v extrémní kolaborantské organizaci Vlajka.

Schwarzenberg a jeho žena se tehdy bránili tvrzením, že by potomci neměli být viněni za činy svých předků. O svém otci ale Schwarzenberg prohlásil, že z Vlajky odešel ve chvíli, kdy zjistil, že by mohla kolaborovat.

Reklama

Související články

Mladý Klaus čelí bouři studentů a rodičů

Ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus ml. asi zažívá krušné chvíle. Na světlo světa se dostal jeho e-mail, ve kterém coby představitel školy odmítl...

Výběr článků

Načítám