Hlavní obsah

Schwarzenberg u Zemana: Probrala se Nečasova vláda i velvyslanec v Rusku

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Vítěz prezidentské volby Miloš Zeman se v pátek večer sešel s šéfem TOP 09 a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, kterého porazil v přímé volbě hlavy státu. Nově zvolený prezident se Schwarzenbergem probíral více než dvě hodiny zahraniční politiku a budoucí spolupráci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přichází na jednání s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Tématem debaty bylo i obsazování postů velvyslanců. Konkrétně se oba politici bavili o obsazení velvyslaneckého místa v Rusku. V této souvislosti probírali jméno prvního čs. kosmonauta a europoslance za KSČM Vladimíra Remka. „My jsme o něm mluvili, neřešili,“ řekl Schwarzenberg.

Zeman při odchodu ze své kanceláře potvrdil, že se Schwarzenbergem probíral nové velvyslance. „V každém případě jsme s panem ministrem zahraničí mluvili o obsazení postů velvyslanců, protože to je trojjediná pravomoc ministra zahraničí, vlády a prezidenta,“ řekl Zeman.

Remek by podle něj byl dobrým velvyslancem v Rusku. „Zcela určitě ano,“ uvedl budoucí prezident k Remkovi.

Bývalí soupeři probrali i českého velvyslance v Austrálii Hynka Kmoníčka, který by mohl zamířit do Zemanova prezidentského týmu. „To ještě není jasné, jak to bude. Ale pan Kmoníček je mimořádně nadaný diplomat,“ sdělil Schwarzenberg na otázku, jaká je Kmoníčkova budoucnost. [celá zpráva]

Podle ministra zahraničí bylo jednání se Zemanem přátelské. „Velmi přátelské, vždyť ho znám taky už dlouhá léta,“ podotkl. Na schůzce došlo okrajově i na debatu o prezidentské kampani, která byla velmi ostrá. „Objasnili jsme si jisté případy,“ poznamenal k tomu Schwarzenberg.

Schwarzenberg: Budeme si většinou rozumět

Očekává přitom, že si bude s novým prezidentem jako ministr zahraničí rozumět. „Myslím, že v některých kapitolách ano. Asi si dobře porozumíme v evropské politice, ve valné části také v jiných aspektech. Budou rozpory ve stanovisku ke Kosovu,“ uvedl Schwarzenberg. Zeman označuje uznání Kosova za chybu, tato země je podle něj teroristická diktatura financovaná narkomafiemi.

Zeman též uvedl, že se bude v zahraniční politice se Schwarzenbergem většinou shodovat. „S většinou případů ano, zejména pokud jde o vztah vůči EU a Izraeli. V jednom případě ne, a to je vztah vůči Kosovu,“ poznamenal.

Zeman se Schwarzenbergem probíral i vládu Petra Nečase (ODS). Ministr po schůzce potvrdil, že nadále trvá Zemanův kritický postoj ke kabinetu. „Sdělil jsem mu, že jsem loajální k vládě a koaliční dohodě,“ uvedl.

Schwarzenberg se bude ze své ministerské pozice se Zemanem v budoucnu setkávat průběžně. Na dotaz, zda se domnívá, že bude mít s novým prezidentem lepší vztah než s Václavem Klausem, Schwarzenberg odvětil: „To se bude vyvíjet, nejsem prorok. Uvidíme, jestli to bude.“

Ministr se při příchodu kryl

Schwarzenberg si při příchodu postěžoval na oslňující blesky fotoaparátů.

„Tohle není k vydržení. Když mi blýskáte do očí, tak já jdu,“ řekl Schwarzenberg při výstupu z automobilu. Žádné další vyjádření při příchodu neposkytl. Ministr si přitom zakrýval oči před oslňujícími blesky rukou, prošel houfem novinářů a vstoupil do domu v pražské Loretánské ulici, kde má Zeman kancelář.

Příchod Karla Schwarzenberga k Miloši ZemanoviVideo: Novinky

Na schůzce se Schwarzenbergem se vítěz prezidentské volby dohodl krátce po oznámení výsledků klání. „Karel Schwarzenberg mně v sobotu, jako mnoho jiných, blahopřál k volebnímu vítězství. Dohodli jsme se, že až se vrátím z několikadenního relaxačního pobytu na Vysočině, tak že se sejdeme,“ řekl Zeman v povolebním rozhovoru pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Schwarzenberg se brání proti bleskům fotoaparátů.

Zeman v druhém kole přímé volby prezidenta získal 54,8% hlasů voličů, Schwarzenberg pak 45,2%.

Nový prezident se ujme funkce 8. března, kdy proběhne inaugurace ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám