Hlavní obsah

Zeman: Nevidím tu žádného charismatického Fica

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Nově zvolený prezident Miloš Zeman po setkáních s Bohuslavem Sobotkou a Vojtěchem Filipem vysvětlil ve čtvrtek v rozhovoru pro Právo svůj vztah k tématu sjednocení levice. Vyplývá z něho, že už se smířil s tím, že na sjednocenou levici slovenského typu si Česko ještě počká. Podle něj by teď měly levicové strany jít do voleb samostatně a koalice tvořit až poté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus 5. února 2013 na Pražském hradě s nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Tento týden jste absolvoval jednání s představiteli ČSSD a KSČM. Velkým tématem bylo sjednocování levice, případně vznik předvolebních koalic. Můžete shrnout váš názor na tuto záležitost?

Domnívám se, že by bylo vhodné, aby po volbách levicové strany spolupracovaly, ale před volbami by měly prokázat svoji sílu tím, že půjdou do těchto voleb samostatně.

Pokud vím, ani Strana práv občanů nikdy nenavrhla panu Sobotkovi předvolební koalici a po jeho posledních výrocích na tuto adresu ani předvolební koalice není možná. Avšak po zkušenosti ze spolupráce ve Zlínském a Pardubickém kraji se domnívám, že nelze vyloučit povolební koalici levicových stran.

Celá věc vznikla tím, že místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová v pondělí po návštěvě u vás hovořila o tom, že jste se bavili i o budoucnosti levice. S tím, že jste se měl vyjádřit, že budoucnost, možná vzdálenější, vidíte ve slovenském modelu.

Slovenský model je model, kde velmi silná a charismatická osobnost Roberta Fica přirozeně působila jako integrátor slovenské levice. Analogickou osobnost levicového charakteru zatím v ČR nevidím.

S Bohuslavem Sobotkou jste se ve středu viděli po deseti letech. Jak byste toto setkání a rozhovor, který jste vedli, stručně popsal?

Bylo to věcné a korektní jednání o otázkách domácí i zahraniční politiky.

Premiér Petr Nečas avizoval, že do konce volebního období nechce jeho vláda zvyšovat daně. Co si o tom myslíte?

Můj názor jako občana, který dlouhodobě znáte, je, že by byla zapotřebí daňová reforma spočívající především v zavedení progresivního zdanění příjmů. Tento model existuje ve všech vyspělých zemích EU.

Jak to vypadá s přípravami na prezidentskou inauguraci 8. března?

Dohodli jsme se s prezidentem Václavem Klausem, že 7. března se společně pokloníme u hrobu T. G. M. a v Lánech spolu poobědváme. Následující den, tedy 8. března, mě čeká složení prezidentské přísahy, inaugurační projev, návštěva Svatováclavské kaple, přehlídka a položení věnce k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Příští týden budete trávit na Vysočině. Plánujete setkání s občany Nového Veselí, kde máte chalupu?

Ano, už jsem se dohodl s místním starostou, že hned v pondělí poděkuji občanům Nového Veselí, kteří mně dali 75 procent svých hlasů. Ale poděkuji i těm, kteří dali těch zbývajících 25 procent mému protikandidátovi, protože tím projevili své aktivní občanství.

S touto jedinou výjimkou neplánuji žádné další návštěvy, nikoho jsem ani nepozval, protože se domnívám, že tento týden na Vysočině bude pravděpodobně poslední celý týden, který budu moci na Vysočině strávit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám