Hlavní obsah

Vláda vyšle vojáky do Mali

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Čeští vojáci pojedou do afrického Mali zmítaného nepokoji. Rozhodl o tom ve středu kabinet Petra Nečase. Chvíli před tím opoziční ČSSD uvedla, že nasazení českých vojáků nebude bránit. S vysláním vojáků musí ještě souhlasit parlament.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na zahraniční misi.

Článek

„Do 50 vojáků Armády České republiky by se podílelo na výcviku mechanizované pěší jednotky maliské armády zpravidla ve velikosti jednoho praporu, a to po dobu 15 měsíců," řekl po jednání vlády premiér a pověřený ministr obrany Petr Nečas.

Mise vyjde na 220 miliónů korun.

Nečas zdůraznil, že se bude jednat o výcvikovou misi, nikoli bojovou. Řekl také, že zásah v Mali je plně v zájmu Evropské unie, neboť by radikálové v Mali mohli v budoucnu zřizovat teroristické buňky.

"Naši vojáci mají s pomocí při výcviku ozbrojených sil jiných států bohaté zkušenosti. V minulosti to opakovaně prokázali na Balkáně a v Iráku, v současné době se významně podílejí na výcviku příslušníků afghánských bezpečnostních složek," doplnil první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek.

ČSSD s nasazením souhlasí

Sociální demokraté už před jednáním vlády avizovali, že se nebrání vyslání českých instruktorů do Mali. Požadují však dodržení několika principů. Například aby náklady na misi byly plně zahrnuty v rámci rozpočtu ministerstva zahraničí, aby působení českých vojáků bylo striktně instruktážní, aby počet instruktorů byl jasně omezen a aby byl definován i časový mandát pro jejich působení. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že by instruktoři mohli být v Mali optimálně rok.

Co se děje v Mali

Islamisté ovládli sever Mali loni v dubnu za zmatečného stavu, jenž v oblasti nastal po vojenském převratu vedeném kmeny Tuaregů. Jsou mezi nimi i zkušení válečníci, kteří bojovali v Libyi v řadách svrženého vůdce Muammara Kaddáfího či v konfliktu v Alžíru. Na severu začali zavádět právo šaría a ničit památky, které nejsou v souladu se sunnou. Likvidovali například cenné hrobky v Timbuktu.

Tamní armáda je nedokázala zastavit, proto v zemi intervenovala Francie, která poslala začátkem ledna zhruba 4000 vojáků. Paříž tvrdí, že od začátku ofenzivy na severu země byly zabity stovky ozbrojenců. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám