Hlavní obsah

V ODS to vře, na výměnu Nečase to ale nevypadá

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi členy ODS to v posledních týdnech vře. Po debaklu stranického kandidáta v prezidentské volbě například starostové bubnují na poplach. Sliby z listopadového kongresu zůstávají na papíře a ODS se dál propadá na žebříčku volitelnosti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ODS Petr Nečas na jednání výkonné rady strany

Článek

Vedení strany, včetně předsedy Petra Nečase připouští, že je třeba situaci změnit, ale na nějaké personální změny prý není doba.

„Zatím mám pocit, že od kongresu se toho moc nezměnilo,“ řekl Právu místopředseda Jiří Pospíšil. Připustil, že v plzeňském regionu, za který může mluvit, je cítit nervozita. „Ale atmosféra není taková, že by měl být předčasný kongres,“ řekl Právu. Vedení podle něj má bezesporu svůj podíl viny na situaci, nicméně primárně jde o aktivity ministrů, kteří by měli přesvědčit voliče, že ODS dělá ve vládě správnou politiku a stojí za to ji podpořit. „Na nich bude to hlavní břemeno,“ míní Pospíšil.

„Partaj je nervózní“

Další místopředseda a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa soudí: „Je logické, že v situaci, kdy jsme nedopadli dobře v prezidentských volbách, že partaj diskutuje.“

Jako místopředseda, který se snaží objíždět republiku, zjišťuje, že všude zní to samé: „Pojďme mluvit srozumitelnějším jazykem a pojďme více mezi lidi.“

„Nevnímám to jako dramatickou situaci, nikde se neozývá volání po kongresu, ale na druhou stranu je pravda, že situace v partaji je nervózní,“ řekl Právu.

Dalším z pokusů, jak vyburcovat straníky, se v těchto dnech stal dopis předsedy místního sdružení ODS v Praze Záběhlicích a zástupce starosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka, který rozeslal ostatním předsedům sdružení.

V dopise, který má Právo k dispozici, vyzývá kolegy: „Dojdete-li v diskusi k závěru, že aktuální situace v ODS není dobrá a vzbuzuje to u Vás pocit, že je s tím nutné něco dělat, prosím, porozhlédněte se ve Vašem místním sdružení a pokuste se společně vybrat osobnosti, které stojí za to podpořit a následně je i prosazovat.“

Nespokojenost ve straně cítí i Nečas. Má ale jasno: „To, že takové věci přichází z oblastního sdružení Prahy 10, kde některé věci silně ovlivňuje pan Tomáš Hrdlička, mě nijak nepřekvapuje,“ řekl včera Právu.

„Je to útok na mne“

„Je to samozřejmě útok na mne, ale jsem přesvědčen, že zdrcující většina občanských demokratů má zdravý rozum a ví, o co jde,“ dodal Nečas s narážkou na pověst Hrdličky označovaného za kmotra.

„To, že jsme nespokojeni, je naprosto v pořádku, ale od kongresu uplynula příliš krátká doba,“ uvedl Nečas. Připomněl pondělní setkání se dvěma stovkami starostů za ODS, kde se podle něj věcně řešilo, co dělat, a nešlo o vyvolávání rozbrojů.

Anketa

Myslíte si, že je v ODS čas na změnu?
Ano
92,9 %
Ne
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16187 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám