Hlavní obsah

Véčkaři se dohodli se senátory, podají ústavní stížnost na církevní restituce

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Véčkaři se rozhodli, že nevzdají svůj boj proti schváleným církevním restitucím. Poté, co Ústavní soud v lednu odmítl jejich stížnost kvůli tomu, že nedodali dostatek podpisů, obrátili se na senátory. A uspěli. V Senátu se našlo devatenáct senátorů, kteří se pod obdobnou stížnost podepsali. Podle senátora Pavla Lebedy (ČSSD) by měla stížnost do Brna odejít ještě tento týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci Věcí veřejných

Článek

Pod stížnost se podepsali nezávislí senátoři, zástupci Severočechů, sociálních demokratů a komunistů.

„Poraženými a škodnými budeme nakonec všichni,“ prohlásil Lebeda s tím, že schválený zákon rozkládá právní řád a v příštích letech zahltí české soudy.

Senátoři ve své stížnosti - stejně jako před měsícem véčkaři - argumentují tím, že restituce byly schváleny v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny, který upravuje vnitřní pravidla jednání parlamentní komory.

Chtějí odložit vykonatelnost zákona

Proto od Ústavního soudu požadují, aby zrušil usnesení Sněmovny, kterým byl zákon o navracení majetku církvím přijat. Stejně tak požadují odložení vykonatelnosti zákona. Ministerstva a další státní orgány by neměly do rozhodnutí uzavírat žádné smlouvy o převodu majetku.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

„Slibujeme si, že tentokrát uspěje,“ prohlásil véčkařský poslanec Michal Babák. Jeho stranický kolega Otto Chaloupka označil zákon za loupež století. Véčkaři tvrdí, že prolamuje restituční hranici 25. únor 1948 a také Benešovy dekrety. Finanční náhrady za nevydaný majetek jsou podle nich diskriminační oproti jiným restituentům a porušují Listinu základních práv a svobod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám