Hlavní obsah

Chceme mít v Brně ulici Václava Havla, zní z Divadla Husa na provázku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Už v brzké době budou moci možná Brňané chodit uličkou Václava Havla. Nápad pojmenovat po zesnulém exprezidentovi a dramatikovi ulici vzešel z uměleckého okruhu Divadla Husa na provázku. Návrh na pojmenování už dorazil na radnici městské části Brno-střed. Podle starosty Libora Šťástky (ODS) by se ale k nápadu měli vyjádřit hlavně místní obyvatelé.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Do omítky ulice už někdo vyobrazil možný název

Článek

Návrh předpokládá, že by se po Havlovi jmenovala spojnice mezi katedrálou sv. Petra a Pavla a Divadlem Husa na provázku. Prostor, který ústí do Petrské ulice, zatím žádné jméno nenese. „Principiálně jsme rádi za každý podnět, který vede k oživení centra Brna. Je to pro nás signál, že obyvatelé, spolky či organizace zajímá, co se v Brně děje, a mají pocit, že stojí za to se do veřejného života zapojit,“ prohlásil Šťástka.

Projednání návrhu na pojmenování podléhá formalizovaným postupům a musí ho projednat zastupitelstvo Brna-středu i zastupitelstvo městské. „Abychom poskytli zastupitelům potřebné informace pro rozhodování, zeptáme se nejdříve na názor občanů, a to prostřednictvím ankety v tištěném zpravodaji i na webových stránkách radnice,“ nechce nic uspěchat Šťástka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Místo navrhované k pojmenování po Václavu Havlovi spojuje Petrov s Divadlem Husa na provázku

Sám starosta přiznal, že není velkým příznivcem překotného stavění pomníků ani pojmenovávání ulic. „Malá ulička v historickém centru, navíc přímo u významného brněnského divadla, by jistě měla svoje kouzlo a pravděpodobně i přitažlivost pro turisty. Stejně tak ale rozumím i argumentu, že by měla být s významným jménem spojena významná městská třída, třeba v Jižním centru. Z řad občanů ale zaznívají i kritické hlasy, které překotné pojmenovávání ulic nebo stavění soch jako vyjádření pocty Václavu Havlovi nepovažují za důstojné s argumentem, že sám Havel by si nic takového nepřál,“ zrekapituloval starosta.

Ulička, která byla v uplynulých měsících zrekonstruována, zatím nepatří k nejmalebnějším brněnským zákoutím, v jejím okolí se rádi zdržují bezdomovci a kvůli její malé frekventovanosti si ji někteří Brňané „pletli“ se záchody. Do omítky už zde zřejmě jeden z podporovatelů přejmenování vyryl nápis - Havlova ulice.

Anketa

Měla by být v Brně ulička pojmenovaná po Václavu Havlovi?
Ano, V. Havel si to zaslouží
8,8 %
Ano, ale měla by to být reprezentativnější ulice
33 %
Ne, V. Havel by o to nestál
58,2 %
Celkem hlasovalo 8506 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám