Hlavní obsah

Budoucnost levice vidí Zeman ve sjednocení, tvrdí Benešová

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zvolený prezident Miloš Zeman si podle místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové představuje budoucnost levice v široké koalici levicových stran po vzoru Slovenska, kde dominuje strana SMER-SD premiéra Roberta Fica. Benešová se sešla se Zemanem v jeho kanceláři v pražské Loretánské ulici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Článek

„Takový ten slovenský styl. To, co se podařilo na Slovensku: sjednotit levici,“ popsala Zemanův postoj Benešová. Záleží podle ní na jednotlivých stranách a ochotě nalézt společný program.

Stejně jako další z místopředsedů ČSSD Zdeněk Škromach se Benešová nebrání spolupráci se SPOZ. „Nebráním se tomu, pokud jsou tam průsečíky, třeba majetková přiznání,“ sdělila s tím, že právě otázku majetkových přiznání se Zemanem řešila hlouběji. Téma sjezdu ČSSD podle Benešové na schůzce příliš nerezonovalo, protože jde o vnitrostranickou záležitost.

Řešilo se ale personální obsazení Ústavního soudu. Letos například vyprší mandát šéfovi soudu Pavlu Rychetskému. Právě s ním se chce též Zeman radit o doplnění chybějících soudců. V pondělí jména řešil s Benešovou. „I o jménech se radil. On má asi představu, doktor Rychetský taky a teď se ty představy kloubí,“ uvedla místopředsedkyně ČSSD, která nechtěla prozradit, koho Zemanovi do ÚS doporučila.

Vedle Benešové se v pondělí Zeman setkal právě se Škromachem a poslancem VV Petrem Skokanem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám