Hlavní obsah

V IKEM dostal loni nová játra i čtyřměsíční kojenec

Právo, Václav Pergl
Praha
Aktualizováno

Transplantační centrum Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) voperovalo loni 373 pacientům 396 orgánů. Nová játra například dostal i čtyřměsíční kojenec.

Foto: Archiv IKEM

Malá Anička Boudová se svými rodiči. Otec Martin jí daroval štěp svých jater.

Článek

„S tímto počtem výkonů je centrum největší v ČR,“ řekl v pondělí novinářům ředitel IKEM Aleš Herman, sám kardiolog.

Problém podle něj ale hrozí s financováním transplantací v letošním roce. Některé výkony a léky pojišťovny nehradí, centrum proto loni muselo uhradit z výnosů jiných programů ztrátu 160 milionů korun. Ředitel jedná s ministerstvem i pojišťovnami o řešení.

Unikátní jsou v IKEM například transplantace jater. Těch loni provedli 83, o téměř 20 víc než v roce předchozím. IKEM jako jediné centrum v ČR transplantuje játra také dětí - loni jich dostalo nová játra 11. Celkem bylo těchto transplantací 12, jednou opakovaně.

„V jednom případech jsme museli přejít k retransplantaci orgánu, neboť pacientovo tělo nový orgán odmítlo,“ vysvětlilLibor Janoušek, vedoucí programu dětských transplantací jater v IKEM, a dodává: „Navíc se nám podařilo odtransplantovat vůbec nejmenší dítě v historii programu. Byl jím čtyřměsíční René, který nevážil ani šest kilogramů.“

Počty nejmenších pacientů také zvýšila změna tzv. alokačních kritérií a aktivnější přístup ke zmenšení štěpu jater případně k hledání příbuzenských dárců. Díky nim mají dětští pacienti větší šanci na transplantaci.

Otec daroval dceři část svých jater

A tak těsně před loňskými Vánoci lékaři po deseti letech a teprve potřetí v ČR provedli transplantaci jater od živého dárce.

Pro roční Aničku Boudovou se dlouho nemohl najít vhodný orgán, proto se její otec rozhodl jí část svých jater darovat. „Odebrat část životně důležitého orgánu zdravému člověku a tu pak transplantovat malému dětskému příjemci je jedna z nejobtížnějších transplantací. Pro malou Aničku už nebyla jiná možnost, čekala na játra od zemřelého dárce dlouho a její stav se rapidně zhoršoval. O to větší je radost, jak se po měsíci od operace oběma – tatínkovi i dceři – daří,“ popisuje důvody operace Jiří Froněk, který operaci prováděl.

„Příbuzenské transplantace jater plánujeme provádět ve větším počtu zejména u nejmenších pacientů. I když se jedná o velmi materiálově a odborně náročné výkony, pro naše malé příjemce nabízejí nejlepší možnost úspěšného výkonu,“ dodává Janoušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám