Hlavní obsah

Sněhová nadílka rychle zmizí, přes týden bude hlavně pršet

Novinky, val

Ačkoli v noci na pondělí na mnoha místech České republiky nasněžilo, v následujících dnech bude o sníh spíše nouze. Sněžit bude převážně na horách, v nížinách budou převládat srážky dešťové či smíšené, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Deštníky a pláštěnky přijdou zejména v nížinách vhod.

Článek

Během noci na pondělí napadly například v Praze čtyři centimetry sněhu, na Liberecku dokonce 10 centimetrů. Na Moravě a ve Slezsku napadl většinou jen slabý poprašek.

V pondělí dopoledne ale na většině míst napadlý sníh roztaje, teploty se budou držet nad nulou, nejčastěji v rozmezí od 2 do 6 stupňů. V nížinách budou navíc smíšené srážky přecházet postupně v déšť. Sněžit má zhruba od 600 metrů nad mořem. Na horách by tak mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu, přičemž podle Honsové si mají dát pozor hlavně řidiči. Kvůli čerstvému větru se totiž v horských oblastech budou tvořit sněhové jazyky.

V polovině týdne ochlazení

Mokré silnice by mohly v úterý nad ránem namrzat, ranní teploty mohou klesnout lehce pod nulu. Zpočátku dne bude oblačno, srážky budou smíšené nebo dešťové, od vyšších poloh můžeme očekávat sníh. Teploty budou totožné jako v pondělí.

Mírně se ochladí ve středu. Ráno se budou teploty pohybovat od 0 do -4 stupňů. Odpoledne od 0 do 4 stupňů. Přes den bude převládat velká oblačnost až zataženo, sněžit bude tentokrát už od středních poloh.

Ve čtvrtek můžeme čekat sněžení nebo sněhové přeháňky i v nížinách. Ráno klesnou teploty na -2 až -6 stupňů, odpoledne nepřekonají 4 stupně nad nulou.

Další ochlazování lze očekávat od pátku do víkendu. Odpoledne se budou teploty nejčastěji pohybovat od -4 do 0. Rovněž ubyde oblačnosti, místy až na polojasno. Při zmenšené oblačnosti pak mohou teploty klesnout až na -10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám