Hlavní obsah

Žalobci jsou proti plné amnestii pro katarského prince

Právo, Radim Vaculík

Obvodní státní zastupitelství v Praze 2 nesouhlasí s tím, že soud na základě prezidentské amnestie plně zastavil stíhání člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního, viněného v Česku ze zneužívání téměř dvou desítek mladistvých či nezletilých dívek.

Článek

„Dnešního dne (v pátek - pozn. red.) jsme k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 poslali i s odůvodněním stížnost proti rozhodnutí o zastavení stíhání pana Sáního. Podle našeho názoru se amnestie nevztahuje na všechny skutky, kterých se měl dopustit, neměl být tedy amnestován zcela,“ řekl v pátek Právu šéf žalobců z Prahy 2 Tomáš Bláha.

Míní, že by stíhání katarského prince mělo pokračovat u těch věcí, ze kterých jej policie obvinila až počátkem roku 2005 (leden až březen), tedy ve lhůtě kratší než amnestií určených osm let. Podle Bláhy jde zhruba o jedenáct skutků.

Naopak ukončení stíhání by mělo být platné ve zbylých případech, z nichž policie Sáního obvinila v průběhu roku 2004.

Sání si už v květnu 2005 vykoledoval za sex s dívkami 2,5 roku vězení, ale trest nikdy nebyl definitivně potvrzen, a odvolací pražský městský soud jej dokonce loni v únoru v neveřejném jednání zrušil a věc vrátil soudcům z Prahy 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud plně amnestoval katarského prince

Obvodní soud pro Prahu 2 úplně zastavil trestní stíhání člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního, viněného v Česku ze zneužívání téměř dvou...

Výběr článků

Načítám