Hlavní obsah

Silnice jsou namrzlé, na mnoha místech řidiči bourali

Po dvoudenní oblevě klesly v noci ze čtvrtka na pátek teploty a na silnicích se začalo tvořit náledí. Řada řidičů jízdu na namrzlé silnici nezvládla a havarovala.

Foto: Petr Eret, ČTK

Některé silnice pokrylo v pátek náledí

Článek

Na mnoha silnicích v Královéhradeckém kraji, zejména na Jičínsku a Náchodsku, se přes noc vytvořila ledovka. Na horských silnicích v kraji leží vrstva uježděného nebo zledovatělého sněhu. Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem nuly.

Na zledovatělé silnici mezi obcemi Česká Skalice a Nahořany na Náchodsku se ráno staly dvě nehody, při nichž se zranili lidé. U Všestar na Hradecku se převrátilo osobní auto na střechu. V ulici Za Škodovkou v Hradci Králové se srazila tři osobní auta, uvedla policie.

Většina silnic na jihu Čech je mokrých, někde se po ránu vytvořila ledovka. Jízdu ztěžuje také nárazový vítr a na Prachaticku sněhové přeháňky. Všechny vozovky jsou podle dispečinku správy a údržby silnic se zvýšenou pozorností sjízdné.

Kvůli ledovce havarovala dvě nákladní auta na rychlostní silnici R4 mezi Miroticemi a Pískem u obce Předotice. Nákladní s osobním autem u Všemyslic na Českobudějovicku. Dvě osobní auta u Plešovic na Českokrumlovsku. Provoz je v místech nehod omezen.

Silnice namrzají v Olomouckém kraji

Silnice ve vyšších polohách Olomouckého kraje v pátek ráno namrzají a jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Varování platí hlavně pro Šumpersko a Jesenicko. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice zpravidla holé a vlhké.

"Vozovky, které udržujeme chemicky, ráno začaly lehce namrzat, takže jsme zahájili jejich chemický posyp. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností," uvedl dispečer šumperské správy silnic.

Silničáři v Libereckém kraji varují před náledím. Se zvýšenou opatrností by měli jet řidiči na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu, silnice ale namrzají i na Semilsku nebo Českolipsku. Žádné nehody však zatím podle informací policie hlášeny nejsou.

Teploty v Libereckém kraji se většinou pohybují od jednoho do čtyř stupňů nad nulou, místy ale klesají i pod bod mrazu. Právě tam pak hrozí namrzání vozovek. Pozor by si měli dát řidiči i na mostech. Jinak jsou silnice v kraji průjezdné a sjízdné, hlavní tahy jsou holé a vlhké, na silnicích nižších tříd hlavně v horách leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu.

Na Zlínsku místy náledí

Na silnicích ve Zlínském kraji se ráno místy tvořilo náledí. Motoristé by měli být opatrní zejména na regionálních tazích na Vsetínsku, ale také v lesních úsecích a na menších cestách ve vyšších polohách ostatních okresů.

Díky výraznému oteplení sníh z většiny vozovek v regionu zmizel. Ve vyšších polohách Valašska je ale na regionálních tazích stále rozbředlý sníh do pěti centimetrů a na horách zledovatělá vrstva sněhu do osmi centimetrů. Zbytky sněhu jsou i na některých menších cestách a v lesních úsecích jiných okresů. Ostatní vozovky jsou většinou holé a mokré.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám