Hlavní obsah

Žalobci zastavili případ 17 lidí viněných z korupce v ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní státní zastupitelství v Praze 9 zastavilo stíhání 17 osob, které byly viněny z korupce na schůzích pražské ČSSD. Nepravomocné rozhodnutí ve čtvrtek potvrdila šéfka tamních žalobců Eva Vycpálková.

Článek

Mezi obviněnými jsou například pražský zastupitel Lukáš Plachý či dřívější šéf místní organizace v Praze 9 František Kolínský. Podle kriminalistů někteří stíhaní vzali peníze také za samotný vstup do strany.

Policie dva z obviněných navrhla loni v prosinci obžalovat z trestného činu podplacení, zbylých 15 pro přijetí úplatku. Podle detektivů v letech 2009 a 2010 dávala dvojice úplatky svým spolustraníkům za to, že vstoupili do ČSSD v Praze 9 a následně hlasovali podle jejich pokynů.

Hlasovací loutky

Údajné uplácení v pražské ČSSD však policie začala řešit již před zhruba dvěma lety. Tehdy média zveřejnila nahrávky o tom, že radní ČSSD Plachý údajně za dobré místo na kandidátce přislíbil jednomu ze spolustraníků 100 000 korun. Plachý tehdy korupci odmítl, ale ihned rezignoval na funkci v radě.

Podle policie Kolínský s Plachým podpláceli hlavně při sestavování kandidátky pro poslední sněmovní volby. „Osoby měly dostávat úplatky za to, že vstoupily do jedné místní organizace ČSSD, čímž rozšířily členskou základnu, a následně měly hlasovat podle předem daných pokynů,“ citovala loni Česká televize mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje.

„Docházelo k ovlivňování hlasování při schůzích ČSSD ve prospěch předem daného kandidáta,“ konstatoval Ibehej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám