Hlavní obsah

Česko by mohlo pomoci vyzbrojit a vycvičit malijské vojáky

Vláda zvažuje, že by v rámci operace EU v Mali Česká republika vybavila a vycvičila prapor malijské armády. Novinářům to po středečním jednání kabinetu řekl premiér Petr Nečas (ODS). ČR podle něj nyní intenzivně jedná především s Francií, která se v Mali už nyní vojensky angažuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi na patrole v Afghánistánu

Článek

Pro podobné vyslání vojenských instruktorů by byl potřeba souhlas vlády i českého parlamentu, připomněl premiér. "Zatím je to vše ve stadiu příprav," zdůraznil Nečas. Praha je podle něj připravena diskutovat o zapojení do operace pod vlajkou Evropské unie, pokud bude taková operace spuštěna.

Nyní česká strana uvažuje o tom, že by poskytla zbrojní techniku, především ruční palné zbraně a munici, které jsou k dispozici. "Zřejmě nejrozumnějším řešením by bylo soustředění těchto kapacit. Vybavit například jednotku ve velikosti praporu, tedy několik rot. A současně zabezpečit výcvik," vysvětlil předseda vlády.

Vše se teprve zvažuje, zdůraznil Nečas. Konkrétní materiál by měla ministerstva obrany a zahraničí vypracovat pro příští či přespříští jednání vlády.

Na humanitární pomoc půjdou tři milióny

Francie, jejíž vojáci pomáhají malijské armádě v bojích s islamistickými milicemi na severu země, posílila svůj kontingent v zemi na 1400 vojáků. Islamisté od loňského jara ovládli sever země a nedávno začali postupovat na jih, k Bamaku. Už za francouzských náletů v pondělí obsadili posádkové město Diabaly v centru země. Francie je připravena vyslat do Mali až 2500 lidí.

Poskytnutí tří miliónů na humanitární pomoc pro Mali už schválil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Pomoc půjde přes mezinárodní výbor Červeného kříže.

Přes náročnou bezpečnostní situaci Červený kříž v postižených oblastech Mali nadále působí a zajišťuje základní humanitární potřeby i humanitární ochranu pro tisíce civilistů.

Anketa

Měla by česká armáda pomáhat cvičit malijskou?
Ano
25,1 %
Ne
70,5 %
Nevím
4,4 %
Celkem hlasovalo 11744 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám